Acil durumlarda dikkat edilmesi gereken 7 kural!

Aşağıdaki yedi ipucu, ayrıntılı olmamakla birlikte, uygun şekilde takip edilirse, profesyonel sağlık ekipleri gelmeden veya hasta en yakın sağlık merkezine götürülmeden önce durumu yönetmeye yardımcı olacaktır.

1. Panik Yapmayın

Muhtemelen acil bir duruma müdahale etmek istediği için kalıcı olarak yaralanan birini tanıyorsunuzdur. Acil bir durumda en önemli husus sakin olmaktır. Sakin olun. Elbette ki sevdiklerinizin incindiğini görmek istemezsiniz ve bu anlaşılabilir bir durumdur. Ancak aşırı duygusalsanız, histerikseniz ve sevdiğiniz kişinin acil durumunu düzeltmeye çalışırken kendinizi incitirseniz, faydadan çok zarar veriyor olabilirsiniz. Bu nedenle, 2. ipucuna geçmeden önce derin bir nefes alın ve sinirlerinizi sakinleştirin.

2. Temel nedeni araştırın (Durumu kontrol edin)

Acil bir durumda bir hastaya yardım etmeye çalışmadan önce, çevrenizde güvenli olmayan herhangi bir şey olup olmadığını kontrol edin, ardından acil durumun farklı olası temel nedenlerini belirleyin. Farklı durumlar farklı yaklaşımlar gerektirir. Ana nedeni bulmaya çalışın, örneğin: Kişinin bilinci yerinde mi? Eğer öyleyse, onlara doğrudan sorunun ne olduğunu sorabilirsiniz. Hastanın bilinci yerinde değilse, vücutta yaralanma izleri olup olmadığına bakın ve böcek ısırığı veya kanama olup olmadığına dikkat edin. Belirtilere de dikkat etmelisiniz. Örneğin kalp krizi geçiren bir hasta göğsünü tutuyor olabilir veya göğüs ağrısından yakınabilir. Ya da bir şeyle boğulan bir hasta kafası karışmış ve nefes nefese kalmış gibi görünebilir. Ortamınızın siz ve kurban için güvenli olduğundan emin olun, ardından ne yapacağınıza karar vermeden önce sorunu tanımlayabilirsiniz. Trafikte ise yola araçları uyarabilecek büyüklükte işaretleyiciler koyun. Diğer araçlardan yardım isteyin.

3. 112 Acil Yardım Hattını Arayın

Önleyici bir önlem olarak, kolay erişim için bir acil durum numarası bulmaya çalışmalısınız. Acil durumlarda, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım çağırmalısınız. Ambulansı arayıp yukarıdaki 2. ipucundan edindiğiniz bilgilerin bir kısmını aktardıktan sonra, hızla hastanın yanına dönün ve sağlık profesyonelleri gelene kadar hastayla ilgilenmeye çalışın. Acil durum hattını aradığınızda, sakinliğinizi korumaya çalışın ve müdahale eden kişiye hastanın bilinç düzeyi gibi hızlı araştırmanızdan elde edebileceğiniz hayati bilgileri verin. Doğru zamanda tıbbi yardım almak bir kişinin hayatını kurtarmanıza yardımcı olabileceğinden, ambulans çağırmayı geciktirmemelisiniz. Kişinin ne yaşadığından emin değilseniz rahat bir pozisyonda yatmasını sağlayabilirsiniz. Muhtemel bir kırık durumunda, kırık olabilecek uzuvları hareket ettirmeye çalışmamalısınız. Hastanın kanaması durumunda, vücut kısmını kalp seviyesinin üzerine kaldırmayı deneyebilirsiniz, çünkü bu kanamayı kontrol etmeye yardımcı olabilir. Kanamaya baskı yaparak durdurabilirsiniz. Bu onun hayatını kurtaracaktır.

4. İlkyardım Çantasını bulun

Ambulansı aradıysanız yardım yoldadır. Siz hastanın kanaması varsa kanamayı durdurmanız veya ona kalp masajı yapmanız gerekebilir . Hastanın dolaşım-hava yolu ve solunumunu takip edin. Etrafınızdaki kişilerden yardım isteyin. Eğer kazazede sabitse ve güvenli bir alandaysa, çevrenizdeki tıbbi malzemeleri aramalısınız. Daha derin yaralanmalarda yaranın üzerini pamuklu gazlı bezle kapatabilir ve hastada kanama varsa kanamayı durdurmak için baskı uygulayabilirsiniz. Ayrıca hastayı cesaretlendirerek bilinçlendirmeye çalışın. Hastanın bilinci açıksa temel sorular sorun. Diyabet hastası ise kan şekerinin düştüğünü veya insülin kullanması gerektiğini bilebilir. Astım  hastası ise ventolinine ihtiyacı olabilir.

5. Hayatı koruyun 

Siz artık hastaya ilk müdahale ekibisiniz. İlk müdahale ekibi olarak ilk önceliğiniz, herhangi bir acil durumda hayatı kurtarmaktır. Hastanın hayatını korumak için kalp masajı yapmanız, kanamayı durdurmanız veya başka önlemler almanız gerekebilir. Amacınız, durumun herhangi bir şekilde kötüleşmesini önlemektir. Bunları yaparken, hayatınızı ve hastayı tehlikelerden korumayı unutmayın – acil bir durumda emniyete dikkat edin. Sel, yangın veya kaza durumunda, saldırılara açık olmadığınızdan veya bulaşıcı enfeksiyonlara maruz kalmadığınızdan emin olun. Örneğin hastanın yarasına pansuman yapılırken eldiven giyilmesi, hastayı ateşin olduğu yerden uzaklaştırılması gibi. Ayrıca, başka herhangi bir yaralanma veya ölümcül tehlike olup olmadığına da bakmalısınız.

6. Bozulmayı önleyin

Acil servis gelmeden önce hastayı hayatta ve sabit tutmak için elinizden geleni yapın; bu, mağduru daha güvenli bir yere taşımayı, ilk yardımı uygulamayı, stabilize etmeyi veya sadece mağdurla birlikte kalıp rahatlık sağlamayı içerebilir.

7. İyileşmeyi Teşvik Edin

Herhangi bir tıbbi acil durumdaki mağdurlarda güveni teşvik ederek, rahatlık sağlayarak ve ağrıyı hafifletmeye çalışarak iyileşmeyi teşvik edin.

Acil bir durumda, 112 Acil yardım hattını aramanız yeterlidir.

Scroll to Top