Alerji nedir?

Vücudunuzun normalde zararlı olmayan bazı maddelere karşı onları riskli kabul ederek aşırı reaksiyon göstermesi ve antikorlarla cevap vermesidir. Bu reaksiyona aşırı duyarlılık ya da alerji denir. Reaksiyon gösterilen maddeye de alerjen adı verilmiştir. Alerjik reaksiyonlar birçok farlık alerjene karşı vücuduk birçok farklı bölgesinde gene farklı şekillerde ve şiddetlerde gelişebilir. 

Bağışıklık sisteminiz güçlü bir hafızaya sahiptir. Daha önceden tanıdığı bütün maddeleri güvenli veya riskli olarak kaydeder ve her birine karşı vereceği tepkiyi belirler. Sikli kaul ettiği maddelere karşı özel antikorlar üretir. Bu sürece duyarlanma denilmektedir. Üretilen bu antikorlar özel IgE antikorlarıdır. Vücut riskli olarak kabul ettiği maddeleri yeniden gördüğünde daha önce hazırladığı reaksiyon planını devreye sokar. Bu antikorlar bir dizi alerjik reaksiyonu başlatırlar. Saman nezlesi olan kişilerin her yıl aynı dönemlerde aynı alerjenlere aynı reaksiyonlar gösterilmesinden dolayı rahatsızlık yaşamaları bu sebepledir. 

Alerjik reaksiyonlar alerjene göre değişen şiddetlerde gelişir. Vücudun farklı bölgelerinde oluşabilirler. Alerjik rinit veya saman nezlesi burun ve gözleri etkilerken besin allerjileri bağırsakları ve sindirim sistemini, solunum yolu alerjenleri akciğerleri etkileyebilir. Alerjik reaksiyonlar bazen bölgelerle sınırlı kalmayıp daha geniş bölgelerde ve hatta tüm vücutta reaksiyon gösterebilirler. 

Vücudunda alerji gelişimine yatkın olan kişilere atopik denilmiştir. Bu kişiler duyarlı oldukları maddelere karşı sık sık alerjik reaksiyon gösterirler. 

Vücudunuz şimdiye karar hiç alerjik reaksiyon göstermediği maddelere karşı beklenmedik reaksiyonlar gösterebilir. Bu durum özellikle stresli olduğunuzda veya bu madde ile fazla temas kurduğunuzda olabilir.  

Bazı maddelere karşı defalarca maruz kalsanız dahi bir gün alerji yaşamanız olasıdır. Bu çok nadir ihtimal maruz kaldığınız maddenin alerjen potansiyelinin yüksekliği ile doğru orantılıdır.  

Bağışıklık sisteminizde hareketliliğe sebep olan bası koşullar ve fırtınalı dönemler daha önce alerji yaşamadığınız bazı maddelere karşı alerjik reaksiyon yaşamanıza neden olabilir. 

Vücudunuzda belirli ve bildiğiniz bir maddeye maruziyet sebebiyle alerji yaşamaktaysanız daha önce alerji yaşamadığınız ama alerji potansiyeli olan başka bir maddeye karşı da alerjik reaksiyon yaşayabilirsiniz. 

Bazı alerjenlere karşı hafif alerjik reaksiyon yaşamaktaysanız bazen bu reaksiyonun şiddeti artabilir. Mesela sadece lokal kızarıklık yaşadığınız bir bitki alerjisi bir anda tüm vücudunuzu etkileyen bir ürtikere dönüşebilir. 

Bağışıklık sisteminizi baskılayan ilaçlar kullanmaya başladıysanız daha önce alerjik reaksiyon yaşadığınız maddelerin birçoğuna karşı aynı reaksiyonu yaşamayabilirsiniz. Çünkü bu süreçte alerji antikorları da baskılanmış olacaktır. 

Gıdalara karşı vücudunuz tepki gösterebilir. Ancak gıdalara karşı oluşan her tepki alerjik reaksiyon olarak kabul edilmez. Bazı gıdalara karşı herkeste irritasyon reaksiyonları oluşabilir.  

Önemli: 

 Şiddetli alerjik reaksiyon yaşadığınız maddeler veya ilaçlar varsa bunların bir listesini yapın ve mutlaka yanınızda taşıyın. Herhangi bir rahatsızlığınız halinde sağlık personeline mutlaka bu listeyi gösterin. Bu o anki sağlık sorununuzun teşhisini  ve size uygulanacak tedaviyi etkileyen kararlar alınmasını sağlayacaktır.  

Resim: Sharefaith

Scroll to Top