Anal bölgede kaşıntı birçok sebepten dolayı olabilmektedir. Kaşıntı ile birlikte genellikle makat derisinde kızarıklık, sulanma, ağrı ve kabarıklık da görülebilir. Yanma hissi bazen şiddetlenerek cinsel organlara veya kasık bölgesine doğru yayılabilir.
Anal kaşıntının çoğunun nedeni bilinmemekle birlikte bazı gıdaların aşırı tüketimi de anal kaşıntıya neden olabilir. Örneğin süt ürünleri, domates, ketçap, çikolata, fındık, baharatlar, acı ve ekşi gıdaların aşırı tüketilmesi anal kaşıntıya neden olabilmektedir.
Anüs bölgesinin temizliğine dikkat edilmemesi dışkı artıklarının birikmesine ve kaşıntıya neden olabilir. Bazen aşırı temizlik sonrası tahriş edilen durumlarda da anal kaşıntı olabilmektedir.
HAstaların kullandığı bazı ilaçlar anal kaşıntıya neden olabilir. Bazı antibiyotikler, romatizma ilaçları, kolşisin ve kinin gibi ilaçları kullananlarda anal kaşıntıya rastlanılabilmektedir.
Bazı sabun, deterjan veya şampuanlar gibi kimyasal maddeler ile aşırı maruziyet de anal kaşıntı ve yanmaya neden olabilmektedir. Özellikle mentollü şampuanlar anüste geçici yanma hissi oluşturabilir.
Bazen anüs bölgesinde oluşan mantar ve bakteriyel enfeksiyonları anal kaşıntı ve yanmaya neden olabilmektedir. Anal bölgede en sık candida mantarları enfeksiyon yapar. Cildin doğal florasında olan stafilokok vestreptokok bakterileri de bakteriyel enfeksiyonlara neden olabilir. Ayrıca anal bölgede oluşan paraziter hastalıklar (kıl kurdu), viral enfeksiyonlar (herpes, HPV vb.) ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da kaşıntı ve yanmaya neden olabilmektedir.
Kronik ishal ve kronik ishale sebep olan hastalıklar anal kaşıntı ve yanma hissi oluşturabilir. Örneğin Ülseratif kolit, Crohn hastalığı, irritabl bağırsak hastalığı bu hastalıklardan bazılarıdır.
Anüs bölgesinde ağrıya sebep olan tüm hastalıklar aynı zamanda yanma ve kaşıntıya neden olabilmektedir. Anal fissür veya fistüller, hemoroid, anal apse, rektal prolapsus ve anal bölgeyi etkileyen kanserler bu hastalıklardan bazılarıdır.Rektumda oluşan polipler de anal kaşıntıya neden olabilir.
Anal sfinkterin fonksiyonel bozuklukları dışkı kaçırmaya, bölgenin ıslak kalmasına ve pişiklere neden olabilmektedir. Anal bölgede oluşan alerjik veya irritan durumlar bu kaşıntıyı artırarak yanmaya dönüştürebilir.
Anal bölgede meydana gelen dermatolojik hastalıklar veya kistler de yanma ve kaşıntı yapabilir.
Bazen kadınlarda görülen vajinit gibi bazı enfeksiyonlar anal bölgeyi de etkileyerek kaşıntı veya yanmaya neden olabilir.
Bazen genellikle bayanlarda görülen üriner sistem enfeksiyonlarında veya az su içme ile oluşan idrar ürik asit konsatrasyonun artması temas ettiği bölgede kaşıntı veya yanmaya neden olabilir.
Anal bölgede meydana gelen kaşıntı veya yanmanın mutlaka sebebinin tespit edilerek tedavi edilmesi gerekir. Aksi taktirde pelvik bölgeye yakın olması ve birçok organ kompleksini içeren yumuşak dokulara doğrudan giriş noktası olması sebebiyle kronik rahatsızlıklara sebep olabilir.