Arayüz Fırçası
Bazı kişilerde diş yapısı gereği dişler arasında boşluklar olabilir. Daha çok ön dişlerde belirgindir. Bazen diş şekimi, diş kırıkları, çürükler, diş eti hastalıkları gibi faktörler de dişler arasında boşluk oluşumuna yol açabilir.
Dişler arası boşluklar estetik açısından sorun oluşturur. Kişinin gülme, konuşma fonksiyonlarını etkiler. Bazen de bu durum sosyal yaşantıyı bozabilir. Ancak dişler arasında boşluklar olması bunun daha ötesinde, daha ciddi problemlere yol açabilir.
Dişler arası boşluklar yemek artıkları toplar. Bu artıklar diş fırçaları ile temizlense de kalan parçalar zamanla diş taşlarına sebep olur. Diş taşları ve kalan yemek artıklarına bağlı oluşan diş plakları diş çürüklerine yol açabilir. Diş çürükleri zaman içerisinde diş kayıplarına, ağız kokusuna yol açabilir.
Diş fırçaları diş taşlarının tedavisinde yeterli olmayabilir. Dişler arasındaki boşlukları temizlemek amacıyla arayüz fırçaları kullanılır.
Arayüz fırçası nedir?
Arayüz fırçası ortasında esnek bir tel yapı içeren, küçük kıllı başlıkları olan, bu sayede diş boşluklarına rahatlıkla girip çıkabilen, dişler arası boşlukların temizlenmesinde kullanılan aparatlardır. Genellikle yuvarlak veya koni şeklinde ufak fırçalardır. Kıllar ince bir tele tutturulmuştur ve bir sapı bulunur. Ön ve arka dişler için farklı boylar tasarlanmıştır.
Kişinin diş ebadına, dişler arasındaki boşluğa ve ağız bakımı seviyesine göre diş hekimi tarafından önerilen farklı boyutları mevcuttur. Uygun olmayan ebatta arayüz fırçaları dişlere ve diş etlerine zarar verebileceğinden mutlaka diş hekiminize danışarak kullanılması önerilir.
Arayüz fırçaları ağız yapısına uygun olarak farklı şekillerde üretilmektedir. Sertlikleri de farklıdır. Diş hekiminizden arayüz fırçasının şekli ve sertliğine ilişkin de bilgi alabilirsiniz. Gereğinden fazla büyük, fazla sert arayüz fırçaları dişlere veya diş etlerine zarar verebilir. Bu durum zaman içerisinde dişlerde hasara, mine yapısının bozulmasına, diş kırılmalarına, çürüklere, diş kayıplarına, diş eti kanamalarına, diş etlerinde çekilmeye, dişlerde sallanmaya yol açabilir. Bu nedenle arayüz fırçasının uygun şekilde seçilmesi gerekir.
Arayüz fırçaları 0.2 mm, 0.4 mm, 0.5 mm, 0.7 mm, 0.8 mm, 1.1 mm, 1.5 mm boyutlarda olabilir.
Arayüz fırçasının faydaları nelerdir?
Uygun ebatta arayüz fırçası esnek yapısı sayesinde dişlerin arasında yer alan boşluklara rahatlıkla girer. Bu boşlukları temizler. Bakteri birikimi, plak oluşumu ve diş taşları engellenir. Uygun diş fırçalama ile tam bir ağız bakımı sağlar. Diş çürükleri, diş eti hastalıkları, diş kayıpları önlenir.
Arayüz fırçası diş ipi ile aynı görevi yapar. Ancak diş ipine göre daha etkili bir uygulamadır. Ayrıca diş fırçasının giremediği boşluklara girebilir. Arayüz fırçası diş ipi ile birlikte de kullanılabilir.
Arayüz fırçası nasıl kullanılır?
Diş hekiminiz tarafından diş ebadınız, ağız yapınız, ağız hijyeni özellikleriniz, dişleriniz arası boşluk büyüklüğü gibi faktörler dikkate alınarak size en uygun arayüz fırçası ebadı önerilecektir.
Arayüz fırçaları hassas ürünlerdir. Kullanım ömürleri kısadır. Haftada veya 15 günde bir defa değiştirilmesi önerilir. Kullanıldıkça yapısı bozulur ve bakteri biriktirir.
Dişler uygun diş fırçası ile fırçalandıktan sonra arayüz fırçası kullanılır. Günde iki defa kullanılması yeterlidir. Diş aralarına uygun pozisyonda sokulur, ileri geri hareket ettirilir. 10 saniye boyunca bu hareket yapılır. Tüm diş boşlukları bu şekilde temizlenir. Bazı durumlarda diş hekiminiz tarafından kısa süreli antiseptik solüsyon ile birlikte kullanımı önerilebilir. Fırçalama bittikten sonra ağız içi suyla çalkalanır.
Arayüz fırçası ilk kullanılmaya başlandığında diş etlerindeki hassasiyete bağlı olarak hafif kanamalar olabilir. Zaman içerisinde bu şikayet kendiliğinden geçecektir. Kanamanız uzun sürerse diş hekiminize danışabilirsiniz.
Arayüz fırçası kimlere önerilir?
Arayüz fırçası herkes tarafından kullanılabilir. Ancak bazı durumlarda özellikle kullanılması önerilir. Bu durumlar:
- Dişler arasında küçük ya da büyük boşluğu olanlar,
- Diş teli tedavisi görenler (diş tellerinin arasına diş fırçası veya diş ipi giremez, bu alanlar en iyi şekilde arayüz fırçaları ile temizlenebilir),
- Diş eti çekilmesi olanlar,
- Sabit protez kullananlar (protez kullanımında zaman içerisinde kaplama altında diş eti çekilmesine bağlı boşluklar olabilir, bu boşluklara rahatlıklagirer),
- Lazerle diş beyazlatma ve zirkonyum işlemi gibi özel işlem yaptıranlar.
- Hareket yeteneğinde kısıtlama olanlar: (kireçlenme vs nedeniyle el hareketlerini kullanmakta zorlananlar),
- Diş ipi kullanmayı sevmeyen veya beceremeyenler (diş ipine göre arayüz fırçası kullanımı daha kolaydır, daha kolay öğrenilir, daha çabuk uygulanır).