Bağışıklık sistemini zayıflatan faktörler nelerdir?
Hastalıklar: Primer immun yetmezlik, sekonder immun yetmezlik, otoimmun hastalıklar, kronik böbrek yetmezliği, kronik karaciğer hastalığı, diyabetes mellitus, akut viral hastalıklar gibi birçok hastalık bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir.
İlaçlar: Kortikosteroidler, organ naklinde kullanılan ve vücudun organı reddini engelemeye yönelik ilaçlar gibi birçok ilaç sizi hastalıklara açık bir duruma getirebilir.
Stres: Uzun süreli yoğun stres ve endişe dönemleri bağışıklık sisteminizi etkileyebilir. Stres, beyinde enfeksiyonla mücadele eden T hücrelerinin işlevini bozan kortizol hormonunun üretimini artırıyor ve bu nedenle bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.
Kötü Beslenme: Meyve ve sebzeler vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinde ihtiyaç duyulan akyuvar hücrelerinin yapımına yardımcı olur. Taze ürünler, kabuklu yemişler ve tohumlar, sağlıklı bir vücut için ihtiyacınız olan çok miktarda çinko, beta-karoten, A, C ve E vitaminleri ve diğer besinleri içerir. Bitki bazlı yiyecekler ayrıca sizi lifle doldurur, bu da vücut yağ oranınızı düşürmeye yardımcı olur ve bu da bağışıklık tepkinizi güçlendirebilir. Bu ürünlerin diyetinizde eksik olması, doymuş yağlardan zengin, tuz ve şeker oranı yüksek beslenme bağışıklık sisteminizi bozar. Obezite, enfeksiyonla savaşmak için gerekli beyaz kan hücrelerinin sayısını ve işlevini azaltarak bağışıklık sistemini etkilemektedir. Yağlar akyuvar üretimini engeller.
Alkol: Aşırı alkol tüketimi, bağışıklık sistemini zayıflatır. Akciğerlerde fonksiyon bozukluğu enfeksiyonlara yatkınlık yapar. istilacı patojenlere etkisini azaltabilir. Karaciğer hastalığı, zatürre, tüberküloz ve bazı kanserler gibi hastalıklara yakalanma olasılığınız artar.
Uykusuzluk: Bağışıklık zayıflar, özellikle viral hastalıklara zemin hazırlar. Vücudun viruslere karşı mücadele yeteneği zayıflar, antikor üretemez. Vücut, sitokin adı verilen bağışıklık sistemine yardımcı olan bazı proteinleri yalnızca uyku sırasında salgılar. Uykusuzluk stres gibi akyuvar üretimini bozar.
Düşük D Vitamini: D vitamini bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcıdır. Yumurta, yağlı balık ve süt gibi besinler yanında güneş ışığı yeterince alınmazsa bağışıklık sistemi zayıflar. Güneş ışığı ayrıca T hücrelere enerji verir.
Sigara: Tütün ve tütün ürünleri içerdikleri nikotin nedeniyle bağışıklık sistemini zayıflatır. Nikotin kortizol seviyelerini arttırırken, B hücresi antikor oluşumunu ve T hücrelerinin antijenlere tepkisini azaltır. Elektronik sigara da içerdiği kimyasallar sayesinde benzer olumsuz etkiler gösterir.
UV Işınları: Ozon tabakasındaki zarara bağlı olarak güneşten gelen zararlı ultraviyole (UV) seviyesini artar. Bu durum cilt kanseri, katarakt ve zayıflamış bağışıklık sistemine yol açabilir.
Egzersiz Eksikliği: Düzenli egzersiz, vücudunuzun virüslerin ve bakterilerin neden olduğu hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur. Egzersiz eksikliğinde bağışıklık sistemi zayıflayabilir.