Bebeğiniz için biberon seçme kılavuzu
Yazı içeriği
Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü alması gerekir. Emzirmenin bir çocuğu beslemenin en iyi yolu olduğuna şüphe yokken, bazı anneler çeşitli nedenlerle biberonu tercih etmek zorunda kalabilmektedir. İster kendi anne sütünü sağarak kullanmak, ister bebeğin beslenme ürününü kullanmak için olsun, bir biberon sahip olunması gereken bir bebek bakım ürünü haline gelmektedir. İşte bebeğiniz için doğru biberonu seçerken göz önünde bulundurmanız gereken bazı özellikler.
- Şişe cam, plastik, silikon veya paslanmaz çelik dahi olsa BPA, fitalat, kurşun, PVC gibi kimyasallar içermemelidir.
- Standart biberonlar uzun, dar veya düzdür. Daha geniş ve kısa biberonlar daha kolay temizlenir. Bebeğin tutması daha kolay olur. Ağzı dar altı geniş biberonlar ise bebeğin hava yutmasını engellediği için avantajlıdır, ancak temizlenmesi zordur.
- Yenidoğan bebeğiniz için önce küçük şişe ile başlayıp daha sonra büyük şişeye geçebilirsiniz. Tekrar tekrar satın almamak için büyük biberon alıp içerisindeki mama miktarını sürekli ayarlamanız da mümkündür.
- Biberonların şişe ve emzik gibi parçalarının mümkün olduğunca aynı marka olmasına dikkat edin.
- Büyük şişelerin emzikleri de daha büyük deliklidir ve besin daha hızlı akar. Yenidoğan için uygun olmayabilir.
- Bebeğin tutma yeteneği geliştiğinde tutacak kolu olan biberonlar da tercih edilebilir.
- Cam şişeler daha hijyenik olsa da daha ağır, pahalı ve kırılgandır. BPA içermezler.
- Cam şişeler bulaşık makinesinde yıkanabilir. Yıllarca dayanabilir.
- Cam şişe kullanacaksanız silikon kapaklı ve koruyucu kılıflı olmasına dikkat edin.
- Plastik şişeler daha ekonomik olsa da sık sık değiştirilmeleri gerekir. Bulaşık makinesinde yıkanmaz.
- Plastik şişelerde BPA içermez etiketi olmasına dikkat edin.
- Plastik şişe kullanacaksanız, sızıntı, çizik, çatlak, renk değişikliği, kötü koku veya eğilmiş olmamasına dikkat edin.
- Silikon şişeler daha hafif, kırılmaz ve esnektirler. BPA içermezler.
- Silikon biberon seçerken devrilip dökülmemesi için geniş tabanlı olmasına dikkat edin.
- Paslanmaz çelik biberonlar hafif ve dayanıklıdır. Kırılmazlar. Toksik değildirler. Ancak daha pahalıdırlar. İçeriği görülmez, kalan miktar anlaşılmaz. Ölçmeyi zorlaştırır.
- Tek kullanımlık plastik biberonlar hızlı ısınırlar, içe çökerler ve beslenmeyi zorlaştırırlar. Delinmeye eğilimlidirler.
- Biberon emzikleri genelde lateks, kauçuk veya silikondan yapılır. Lateks emzikler silikon emziklere göre daha yumuşaktır. Ancak daha çabuk yıpranırlar. Nitrozamin gibi kimyasal salabilirler ve alerji yapabilirler. Silikon emzikler daha dayanıklıdır ve toksik değildirler. Kauçuk emzikler de toksik değildir ve yumuşaktır. Hangi malzemeden olursa olsun emziklerin zamanla kontrol edilerek değiştirilmesi gerekir.
- Emzik uçları önemlidir. Emzik uçları genelde uzun ve incedir. Kısa ve geniş olanları da vardır. Kısa ve geniş emzikleri bebekler daha kolay kabul ederler. Ortodontik uçlar da vardır. Ortodontik uçlar memeyi taklit etmek için tasarlanırlar.
- Emzik deliği yavaş, orta ve hızlı olacak şekilde üç farklı genişliktedir. Hatta bazı emzikler prematürler için tasarlanmıştır. Bebeğin yaşına ve hızlı akışla başa çıkıp çıkamayacağına göre uygun genişlikte deliği olan meme ucu tercih edilmelidir. Besinin biberondan hızlı emilmemesi bebeğin kusmamasına ve emme gücünün korunmasına fayda sağlar. Hızlı akan biberon bebeğin hoşuna gideceği için normal memeyi veya kaşıkla beslenmeyi istemeyebilir. Bebek beslenme sırasında boğulur gibi tükürüyorsa veya kusuyorsa emzik değiştirin ve bir seviye küçük emzik kullanın.
- Emzirme sırasında bebekler bazen hava yutarlar ve gereksiz şişkinlik ve kusmaya sebep olur. Bazı biberonlar bebeğin hava yutmasının engellenmesi için özel tasarlanmıştır.
- Biberon temizliği düzenli olarak her kullanımdan sonra yapılmalıdır. Biberonun tüm parçaları fırça ile temizlenmelidir.
- Her türlü ihtimale karşın yedek biberon bulundurmak faydalı olacaktır.
- Anne sütünü sağarak biberonda depolamayı düşünüyorsanız pompa takmaya ve anne sütünü saklamaya uygun biberon kullanmalısınız. Mümkünse aynı markayı kullanın. Anne sütünü veya mamayı asla plastik şişelerde saklamayın.
- Polikarbonat şişeleri temizlerken yıpranmaması için çok sıcak su veya sert temizlik malzemesi kullanmayın.