Bebeğinizin alt bezini nasıl değiştirirsiniz?

Bebeğinizin altını nasıl değiştirirsiniz?

Düzenli kaka ve çiş yapması bebeğinizin sağlıklı olduğunun göstergesidir. Sadece anne sütü alan bebeklerin kaka miktarı daha az olabilir ama daha sık kaka yaparlar. Bebeğinizin altını değiştirirken mutlaka gözlem yapmaya da devam etmelisiniz. Bebeğinizin kakasının rengi beslenmesiyle ve aldığı gıdalarla ilgilidir.  

Bebeğinizin ilk kakası yeşilimsi siyahtır. İki gün sürebilir. Buna mekonyum denir. Normal bir durumdur. Birkaç gün sonra sarı veya hardal rengine dönmeye başlar. Anne sütü alan bebeklerin kakası çok fazla kokmaz ve akıcı kıvamdadır. Bebeğiniz mama ile beslenmeye başlayınca katılaşır ve kokmaya başlar. Mama ile beslenen bebeklerin kakası kahverengiye dönmeye başlar. Bebeğinizin kakasında solgunluk veya daha farklı renklenme olursa hekiminize danışın.  

Önemli: 

Bebeğinizin kakasında bir anormallik olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Kaka ve çiş sıklığı aşırı azalmışsa bu dikkat çekici bir durumdur. Kaka aşırı kokulu ve sulu ise, beslenmesiyle ilgili olmayan bir renge sahipse, kan olduğundan şüpheleneceğiniz bir kırmızılık varsa önemli bir duruma işaret edebilir. Bebeğiniz sadece çiş yapmış ve kırmızılık gördüyseniz bu da önemli bir duruma işaret edebilir. Bebeğinizi ateşini kontrol edin ve hekiminize danışın.  

Bazen bebeğinizin kaka veya çişinde sorun olmasa da kullandığınız bez veya kendi çişi bebeğinizde kızarıklığa veya tahrişe sebep olmuş olabilir. Bezini başka bir marka değiştirerek bez alerjisi olum olmadığını kontrol edin ve alerji yapmayan bez kullanın. Bez markaları her ne kadar antialerjik olduğunu iddia etse de bu bebeğe göre değişebilir.  

Bebeğinizin altını değiştirirken herhangi bir kızarıklık veya yara olup olmadığını kontrol edin. Bebeğinizin bezini çıkarıp onu yüzüstü çevirin. Kalçasına bakın. Normalde bebeklerin kalçalarında iki tarafta da eşit çizgiler olur. Bebeğinizin boyuna dik yatay çizgileri kontrol edin. İki taraf çizgilerin eşit sayıda olması beklenir. Çizgi sayılarının eşit olmadığını görürseniz, örneğin bir tarafta iki diğer tarafta üç çizgi varsa veya başka bir farklılık varsa bebeğinizin kalça çıkıklığı olup olmadığını kontrol ettirmek için hekiminize danışın.  

Bebeğinizin poposunda çatlak olup olmadığına zaman zaman bakın. Bazı bebekler şiddetli kabızlık sonrası çatlaklar yaşayabilirler. Bu da kesilmeyen ağlamalara sebep olabilir.  

Bebeğin altını ne sıklıkla değiştirmelisiniz? 

Bebeğinizin kaka veya çiş yapmasa da en geç dört saatte bir altını değiştirmeniz gerekebilir. İlk hafta bebekler günde ortalama dört defa kaka yaparlar. Küçük bebeklerde günde 10-12 defaya kadar bezini değiştirmeniz gerekebilir. Emzirilen bebekler her beslenmelerinden sonra kaka yapabilirler. 1 yaşına geldiğinde günde 2 defaya kadar düşebilir. Uzun süre bekleyen bezler pişiğe veya enfeksiyonlara sebep olabilir. Bebeğinizin altını değiştirirken su ve pamuk kullanabilirsiniz. Acil durumlarda veya istisnai durumlarda alkolsüz, kokusuz ve alerji yapmayan ıslak mendiller kullanabilirsiniz.  

Bebeğinizin bezini değiştirmeden önce hazırlık 

Bebeğinizin altını değiştirmek için yanınızda alt değiştirme matı, ılık su, pamuk, alkolsüz ve alerjik olmayan ıslak mendil, kirli poşeti veya kovası, bebeğe uygun krem, temiz bir bebek bezi ve bebeğinizin temiz giysileri bulunmalı. 

Bebeğinizin altını yüksek bir yerde değiştirmeyin. Yanından ayrılırsanız düşebilir. En uygunu yere yatırarak temizlemektir. Yere oturun ve altını değiştirin. 

Bebeğinize bakım yaparken gözünüzü bebeğinizden ayırmayın. Dikkatini dağıtacak oyuncaklar kullanabilirsiniz. Hareketlenmeye çalışan bebekler ayakları ile altlarındaki kakayı etrafa bulaştırabilirler. Yüksekte alt değiştiriyorsanız aşağıya düşebilirler.  

Bebeğinizin altını değiştirirken onunla konuşun. İğrenmeyin. İğrenseniz bile bunu bebeğinize hissettirmeyin. Bebeğinizin kötü bir şey yaptığını zannetmesine sebep olmayın.  

Kız bebeklerin altı nasıl değiştirilir?  

Kız bebeklerde temizlik her zaman önden arkaya tek hamlede yapılır. Tek seferde kullandığınız pamuğu veya bezi tekrar kullanmayın. Bunun sebebi dışkısının idrar yollarına bulaşmasını engellemek ve idrar yolu enfeksiyonu geçirmemesi içindir. Kız bebeklerin alt temizlikleri bu nedenle sık yapılmalı ve hassasiyet gösterilmelidir.Ön tarafı ve kıvrımlarını nazikçe temizlendikten sonra arkaya ve popoya geçilir.  

Bebeğinizin alt temizliğini yaparken arkasını ve sırtını mutlaka kontrol edin. Bebekler bazen sırtına kadar altını kirletebilir. 

Kız bebeği temizledikten sonra ıslak bırakmayın ve kurulayın. Kız bebeğinizi temizlerken gözlem yapmaya devam edin. Yeni doğan kız bebeklerde ilk birkaç gün beyaz akıntı görebilirsiniz. Bu birkaç gün içerisinde kaybolacaktır. Anormal bir şişlik, kızarıklık, tüylenme veya beklemediğiniz bir durum varsa hekiminize danışın.  

Erkek bebeklerin altı nasıl temizlenir?  

Erkek bebeğin penisi ve testisleri temizlenerek kurutulur ve ardından arka tarafı temizlenir. Temizlik sonrası bebek bezi takarken penisini aşağıya bakacak şekilde bezi kapatın. Zaman zaman testislerini kontrol edin. İki tane yumurtanın da yerinde olup olmadığını kontrol edin. Eğer bir tane hissediyorsanız diğer yumurtanın yerine inmemiş olabileceğini düşünerek hekiminizin kontrol etmesini isteyin.  

Erkek bebeklerde ve küçük çocuklarda sünnet derisi içerisinde zamanla tortu birikebilir. Bu tortu enfeksiyonlara da neden olabilir. Eğer sünnet derisi acıtmadan geriye çekilebiliyorsa çekerek temizleyin. Deriyi geri çekmek için ısrarla zorlamayın. Temizlik için zorlanıyorsanız bir sağlık çalışanı veya hekiminizden yardım isteyin.  

Bebeklerin poposu kaka ve çiş üzerinde beklemesi nedeniyle sık sık kızarabilir veya pişik olabilir. İyice temizledikten sonra pişik kremleri kullanabilirsiniz. Bazen pişik kremlerine rağmen düzelme olmayabilir. O zaman cildinde pişik üzerine mantar gelişmiş olabilir. Mutlaka hekiminize danışın.  

Bebeğinizin altına kullandığınız bebek bezi bazı bebeklerde alerji yapabilir. Bezin cırt cırtları sıkı olabilir, rahat bağlanamıyor olabilir veya tutmuyor olabilir. Bebeğinizin çişini emmesi gereken haznesi idrar ile birleştiğinde alerji yapan bir duruma geçiyor olabilir. Bez kenarlardan idrar veya dışkı sızdırıyor olabilir. Gözlemlerinize göre bebeğiniz için en uygun bezi bularak kullanmaya devam edebilirsiniz.  

Bebeğinizin bezini değiştirdikten sonra 

Tek kullanımlık bebek bezini sıkıca kapattıktan sonra bir poşete koyarak çöpe atın. Tekrar kullanılabilen bebek bezlerini kullanma talimatlarına göre iyice temizledikten ve kuruladıktan sonra kullanabilirsiniz.  

Bebeğinizin altını değiştirmedeki en önemli husus önce bebeğinizin temizliğidir. Onu temizledikten ve altını kapattıktan sonra temizlik yaptığınız yerin temizliğini kontrol edin. Etrafa bulaşmış bir kaka olmamalı. Akabinde yeni bir şey yapmadan önce ellerinizi iyice yıkayın.  

Bebeğinize bebek beziniz yoksa ne yapabilirsiniz?  

Bebeğinize bez alma imkanınızın olmaması beklenmeyen ancak normal bir durumdur. Bazen de gece geç saatlerde beziniz bitmiş olabilir. Basit bir şekilde bu sorunu çözebilirsiniz. Tek kullanımlık bebek bezleri yerine yıkanabilir bebek bezleri de kullanabilirsiniz. Bazı bölgelerde yıkanabilir bebek bezleri kullanılabilmektedir.   

Evinizde tek kullanımlık bebek bezi veya yıkanabilir bebek bezi de yoksa ne yapabilirsiniz?  

İnsanlık hali, evinizde bebek bezi olmayabilir. Panik yapmaya gerek yok. Evinizdeki yumuşak ve sağlam naylonlardan bir metre eni ve bir metre boyu olacak şekilde kare naylon parçası bulun. Hiç olmazsa market poşetlerini keserek kullanabilirsiniz. Kare naylonu iki ucundan tutarak üçgen haline getirin. Bu üçgenin uzun kenarı bebeğinizin beline sarılacak, üçgen kenarı da önden karnına doğru kapatılacak şekilde yere yayın. Evinizdeki temiz pamuklu bezlerden kullanmadığınız varsa bulun. Bu bir temiz ve eski bir atlet de olabilir. Bu bezin temiz ama mümkünse deterjanla yıkanmamış olması daha iyi olacaktır. Bebeğinize kullanacağınız kıyafet ve bezleri deterjansız rendelenmiş sabun ile yıkayın. Bu bezi bebeğinizin poposuna yetecek büyüklükte katlayın ve naylonun ortasına yerleştirin. Bebeğinizi bezin üzerine poposu gelecek şekilde yatırın. Önce ön tarafı aşağıdan üçgenin size bakan ucunu göbeğine üste doğru çekerek kapatın. Ardından sağdan ve soldan iki uzun ucu birleştirerek bağlayın. Hepsi bu kadar. Bu size zaman kazandıracaktır. Kenarlarının gevşek veya çok sıkı olmamasına dikkat edin. İlk fırsatta normal bebek bezi kullanmaya devam edin. Naylonun bazı bebeklerde tahriş edici etkisi olabilir. Uzun süreli bekletmeyin ve ara sıra kızarıklık olup olmadığını kontrol edin. Alerjik olmayan naylon da bulabilirsiniz. Bebeğinizin naylon alerjisi varsa kullanmayın. 

Bebeğiniz için pişik kreminiz yoksa ne yapabilirsiniz? 

Evinizde pişik kreminiz bitmiş olabilir. Pişik kremi alacak imkânınız olmayabilir. Pişiği olan bebeklerde pişik çok ilerlememişse evinizdeki zeytinyağı pişiği düzeltmek için kullanılabilir. Mümkünse doğal zeytinyağı kullanın. Zeytinyağını önce kendi elinize sürün. Elinizden de kurulanmış pişik bölgelerine hafifçe sürün. Zeytinyağı doğal nemlendirici ve onarıcı etkisiyle pişiğin düzelmesini hızlandıracaktır. Zeytinyağını sürdükten sonra birkaç dakika cildinin hava almasını sağlamak için bekleyin. Zeytinyağını isilik olan kızarıklıklarda da kullanabilirsiniz. Ancak zeytinyağı kullanırken bebeğinizin zeytinyağına alerjisi olup olmadığına dikkat edin. Çok nadir de olsa zeytinyağından alerji olan bebeklere rastlanılabilir. Öyle durumlarda kullanılmaması gerekir.  

Scroll to Top