Bebek bezi seçme ve kullanma

Bebek bezi seçme ve kullanma

Yeni doğan bebeğinizin belki de en çok sevineceğiniz özelliği ilk kakası ve çişi olabilir. Ancak zamanla bu sizi ekonomik sebeplerle rahatsız edebilecektir. Çünkü bebeğinizin ne kadar sık altını kirlettiğinizi gördüğünüzde şaşırabilirsiniz. Bebeğinizin altını kuru ve temiz tutmak çok önemlidir. Çünkü kirli ve ıslak kaldığı zaman bebeğinizin altında pişik, yaralar veya enfeksiyonlar meydana gelebilir.  

Bebek bezi kullanma hakkında yüzlerce web sayfası şeklinde rehbere rastlayabilirsiniz.  Burada konuyu sizin için basit ve pratik hale getirmeye çalıştık.  

Neden bebek bezi kullanmalıyım? 

Bebeğinizin beslenmesi sonrası doğal olarak bebeğinizin sindirim sistemi çalışacak ve yararsız besin artıklarını vücuttan atacaktır. Bu atılan maddelerin önemli bir kısmı toksik etki yapabilecek içeriğe sahiptir. Bebeğin altında uzun süre bekletilmemelidir. Aksi halde: 

  • Bebeğinizin poposu veya cildi tahriş olabilir 
  • Tahriş olan alanlarda mantar enfeksiyonları gelişebilir. 
  • Mantar enfeksiyonuna bakteriler de eklenebilir 
  • Bebeğinizin idrar yollarında enfeksiyona sebep olabilir. 

Hangi bebek bezi çeşidini kullanmalıyım? 

  • Yıkanabilir bebek bezleri 
  • Tek kullanımlık bebek bezleri 

 Yıkanabilir bebek bezleri tekrar kullanılabildiği için size ekonomik gelebilir. Ancak bu bezleri kullanırken yapacağınız tekrar yıkama işleminin ve bu bezlerin komplikasyonlarının maliyetini karşılaştırdığınızda büyük farklılık olmayabilir. Çünkü yıkanabilir bezlerin sızdırma riski olması ve bebeğin atıklarını yeterince emmemesine bağlı olarak rahatsızlıklara sebep olması sizin için fazladan tedavi masraflarına sebep olabilir. Bu bezlerin tekrar kullanılmadan önce çok iyi yıkanmaları gerekir. Her yıkama işleminde bezin yapısı bozulabilir ve yıpranabilir. Aynı zamanda bebek için yeterli konforu sağlayamayabilir. Bu nedenlerle tek kullanılık bebek bezlerini kullanmanızı öneririz. 

Bebek bezi seçerken nelere dikkat etmeliyim? 

Bebek bezi seçiminde en önemli hususlar: 

  • Bebeğinizin ağırlığını bilmelisiniz 
  • Bebeğin ağırlığına uygun boyutta bez almalısınız 
  • Ekonomik olmalı 
  • Alerji yapmamalı 
  • Kullanışlı olmalı 

Bebek bezlerinin hemen hemen hepsi birbirine yaklaşık olarak benzer. Etiketlerine veya bilgilendirme metinlerine göre hepsi de mükemmel olduğunu iddia eder. Bu nedenle bebek bezi seçiminde en önemli kriteriniz deneyimleriniz ve başkalarının deneyimleri olacaktır. Sizin deneyim kazanmanız bir süre sonra oluşacağı için ilk başlarken tanıdıklarınızın geçirmiş oldukları deneyimlerini sorgulayarak zaman kazanabilirsiniz. İnternet üzerinde sanal kişilerin görüşlerini araştırmak yerine gerçek tanıdıklarınıza sormanız daha sağlıklı olacaktır. Tanıdıklarınıza sormanız gereken sorular şunlar olabilir: 

  • Hangi bezi kullandınız? 
  • Ekonomik miydi? 
  • Sızdırıyor muydu? 
  • Alerji veya pişik yaptı mı? 

En az üç anneye sorarak öğrendiklerinize göre kendi tercihinizi yapabilecek kadar bilgiye ulaşırsınız. Bu bilgilerle başlangıç yaparak kendi deneyimlerinizi daha hızlı oluşturabilirsiniz.  

İnternet ortamında bebek bezleri hakkında onlarca özellik olması gerektiğine dair bilgiler görebilirsiniz. Her bir özelliğin maliyeti etkilediği gerçeğini unutmamak gerekir. Ayrıca birçok bebek bezinde tüm kriterleri taşıdığı iddia edilse dahi sizin bebeğiniz üzerinde bu etkiyi oluşturmayabilir. Yani herhangi bir bebek bezi sizin bebeğinize rahatsız edici bir etki yapabilir. Bu nedenle kullandıkça sizin için ideal olan bezi daha rahat göreceksiniz. Önemli olan bebeğinizin sağlığı olmalıdır. Bebeğiniz için ideal bezi bulana kadar küçük paketler halinde bez almanızı öneririz. Aksi halde hoşlanmadığınız fazlalık bezleri çöpe atmanız gerekebilir. Deneyimleriniz gelişirken aşağıda bahsettiğimiz bez özelliklerini de bilmenizde fayda var.  

Unutmayın, bebek bezinin kalitesi kadar sizin onu nasıl kullandığınız da önemlidir. 

Kaç bebek bezi ihtiyacınız olacak? 

Yenidoğan döneminde günde yaklaşık 10-12 adet bez kullanmanız gerekebilir. Bu durum iki üç hafta sürebilir. Zamanla bebeğinizin bağırsakları ve mesanesi gelişmeye başlayacaktır ve daha az sıklıklarla bez değiştirebilirsiniz.  

Bebek bezinde hangi özellikler olmalı?  

  • Alerji yapmamalı  
  • Kenarları veya temas yüzeyleri bebeği tahriş etmemeli 
  • Sızdırmamalı 
  • Bebeğin hareketlerine engel olmamalı, esnek olmalı 
  • Yapıştırılan bantları ıslanınca ayrılmamalı 
  • Bebeğin ağırlığına ve bedenine uygun boyutta ve ergonomik olmalı 
  • Sıvıyı iyi emmeli ve bebeğin cildi kuru kalmalı 
  • Dokusu yumuşak ve ince olmalı 

Unutmayın, bebek bezi ne kadar mükemmel olursa olsun kullanımınıza göre istenmeyen sonuçlar oluşabilir. Örneğin bezi gevşek bağlarsanız sızdırma yapacaktır. Çok sıkı bağlamanız halinde acı ve tahrişlere sebep olabilir. Yapışma yerlerini iyice tutturmazsanız açılabilir veya sıkı yaparsanız bebeği rahatsız edebilir. Değiştirmeyi geç yaparsanız pişik oluşabilir.  

Islaklık göstergesinin bebek bezlerinde olması faydalı bir özelliktir. Ancak siz zaten iyice sıvı dolmuş ve artık değişmesi gereken bezi gözlemleyerek de anlayabilirsiniz. Görerek şişkin olduğu anlaşılan bir bezin ıslaklık göstergesinin renginin değişmesini beklemeniz gecikmeye neden olabilir veya gereğinden erken değiştirmenize de neden olabilir. Bebek bezi kullanırken gözlemleriniz çok önemlidir. 

Bebek bezinin renklendirici, paraben, losyon, BPA, Nonilfenol, SLS, SLES, lateks, klor, parfüm gibi kimyasalları içermemesi bebeğinizin sağlığı açısından önemlidir. 

Kullanacağınız bebek bezi hangi ebatta olmalı?  

Birçok yerde bebeğinizin persentil hesaplarına göre takip etmeniz ve ona uygun bez seçmeniz önerilebilir. Bez ebatı seçerken dikkat edeceğiniz en önemli şey bebeğinizin ağırlığıdır. Yenidoğan döneminde hızlı kilo alan bebek zamanla ortalama aylık kilo artışları göstermeye başlar. Bebeğinizin ağırlığına uygun bez almanız yeterlidir. Bebeğinizin ağırlığı düzenli sağlık kontrollerinde mutlaka ölçüleceğinden dolayı öğrenebilirsiniz. Evde baskül kullanıyorsanız kendiniz de ölçebilirsiniz. Baskülün üzerine bebeğinizin sığacağı büyüklükte bir tahta parçası veya plaka koyarak üzerine bebeğinizi koyun ve çıkan ağırlıktan koyduğunuz malzemenin ağırlığını çıkarın. Kalan sonuç bebeğinizin ağırlığı olacaktır. Bu bilgi sizin hangi ebatta bez alabileceğiniz kararını vermenize yeterli olur. Alabileceğiniz bezlerin üzerinde ağırlık aralıkları yazar. Bebeğinizin ağırlığı hangisinin ortalamasına denk geliyorsa onu tercih edin. Bebeğiniz sık sık ağırlık değiştireceğinden aynı ebatta çok fazla bez stoğu yapmanıza gerek yoktur. 

Yenidoğan için nasıl bir bebek bezi kullanmalıyım? 

 Yenidoğan bebeklerin cildi hassastır ve tahrişe çok yatkındır. Bu nedenle tahriş etmeyen yumuşak bir bez kullanmanız önerilir. Bebeğin göbek bağı henüz düşmediği için bezin üst kenarı göbek bağına denk gelmemelidir. Oraya temas ederek kanamasına veya enfeksiyon gelişmesine sebep olabilir. Bebeğin acı sebebiyle sık sık ağlamasına da sebep olabilir. Bebeğin göbek bağına temas etmeyen yenidoğan bezi kullanmanız önerilir. Bezin göbek bağına denk gelen kısmını makasla kesmeniz veya araya temiz ve yumuşak bir kumaş koymanız bez değiştirmek için size zaman kazandırabilir. Yenidoğanlar için özel bebek bezlerinde bu bölgede çukurluk bırakılmıştır. 

Yenidoğan bebeğinize kolayca kullanılabilen, ağırlığına uygun bez tercih etmeniz önemlidir. 

Ynidoğan bebeklerin beslenme şekline göre bez değiştirme sıklığınız değişecektir. Sık sık emzirilen bebekler daha sık çiş yapacağından daha sık değiştirmeniz gerekir.  

Anne sütü yerine formül mamalarla beslenen bebeklerde de beslenme sıklığına ve miktarına göre değişen sıklıklarda bez değiştirme ihtiyacı olacaktır.  

Bebeğin bezi nasıl değiştirilir? 

Yenidoğan veya daha büyük bebeklerin bezini değiştirmek teknik olarak aynıdır. Büyük bebeklerde en önemli husus bebeğin hareketli olması ve bez değiştirirken sağa sola yatması veya uzanmasıdır. Bebeğinizin bezini değiştirmek için elinizin yanınızda şu malzemeleri bulundurmanız gerekir. 

  • Alt değiştirme pedi 
  • Temiz bez 
  • Bebeğin altını silmek için uygun içerikte ıslak mendil veya pamuk ile su 
  • Bebeğin hassas cildi için uygun bir krem ya da yağ 
  • Bebeğin poposunu kurulamak için bez 

Bezi nasıl değiştireceksiniz? 

  • Bebeği zemin üzerine koyduğunuz bir alt değiştirme pedinin üstüne yatırın. 
  • Bebeği alt değiştirme ünitesi, karyola, koltuk gibi alanlarda asla yalnız bırakmayın. 
  • Sırtüstü yatırdığınız bebeğinizin altından ıslak bezi dikkatle alın. 
  • Bebeğin bezin değdiği bölgelerini ıslak mendil ya da pamukla dikkatle, bastırmadan silin. 
  • Bebeğin sırtını ve kıyafetlerini kontrol edin.  
  • Bu temizliği özellikle kız çocuklarında önden arkaya doğru yapmayı ihmal etmeyin. 
  • Silme işleminin ardından erkek bebeğin cinsel organını bir bezle kapatın. Çiş kazalarının önüne geçmiş olursunuz. 
  • Temizliğin ardından bebeği ayak bileklerinden nazikçe kaldırın ve temiz bezi kaydırarak bebeğin altına yerleştirin. 
  • Gerekirse bebeğe pişik ve tahrişi önleyici bir krem ya da yağ sürün. 
  • Bezin renkli işaretleri bebeğin ön kısmına gelmeli. 
  • Bezin önünü bebeğin göbeğine doğru çekin ve yan bantları kapayın. Bantlar ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalı. Bunu test etmek için iki parmağınızın bebek bezi ile bebeğin teni arasına rahatça sığmasına dikkat edin. 

Bebeğinizin altını temizleme ve bezini değiştirme konusunda daha ayrıntılı bilgiler için Bebeğinizin alt bezini nasıl değiştirirsiniz? yazımızı okuyabilirsiniz.

Önemli: 

Bebeğinizde bez değişikliği yapacağınız ortamın ısı önemlidir. Bebeğinizin üşümeyeceğinden emin olun. Ortamın temizliği önemlidir. Bebeğinizin bezini temiz bir ortamda ve temiz ellerinizle değiştirin. Bezi bağladıktan sonra da ellerinizi yıkamayı unutmayın. Bebeğinizi yatırdığınız zeminin düz olmalıdır. Bebek alt değiştirme örtüsünde rahat yatmalıdır. Bez değişimi sırasında bebeğin güvenliğini sağlamış olmalısınız. Yüksek bir yerde bez değiştirmeyin çünkü bebeğiniz aşağıya düşebilir. Temiz bezin önündeki işaretlere dikkat edin. Bu renkli işaretlere göre bezin önünü belirleyeceksiniz. Bebeklerin altını değiştirirken önce nerelerin kirlendiğini güzelce kontrol edin ve temiz bölgelerini silerek başlayın. Bezi değiştirirken asla bebeğinizin karşısında iğrenmeyin. Onunla konuşun. Kız bebekleri mutlaka önden arkaya doğru temizleyin ve aynı bölgeyi aynı mendil ile tekrar silmeyin. Bebeğiniz altı değiştirilirken rahat durmuyorsa, oyalanması için uygun oyuncaklar edinin.  

 

Scroll to Top