Daha iyi bir sağlık için alışkanlıklarınızı değiştirin!

Daha iyi bir sağlık için alışkanlıklarınızı değiştirin!

Yeni ve ciddi sağlıklı alışkanlıklar edinmek sizi obezite, diyabet, hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları gibi birçok hastalıktan koruyabilir. Unutmayın birçok hastalık hareketsizlik ve kötü beslenmeden kaynaklanmaktadır. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite gibi yeni alışkanlıklar da kilonuzu yönetmenize ve daha fazla motive olmanıza yardımcı olabilir. Bir süre sonra, bu değişikliklere sadık kalırsanız, günlük rutininizin bir parçası haline gelebilirler. Hem fiziksel hem de ruhsal açıdan çok faydaları olacaktır. 

Değişime karar verin 

Kendinize değer verdiğinizin bir göstergesi olarak kendinize bazı iyilikler yapmanız gerektiğini düşünmelisiniz. Nefsinizin istedikleri ile hoşunuza giden alışkanlıklarınızla, aklınızın istediği mantıklı ve sağlıklı alışkanlıkları karşılaştırarak bir karar vermelisiniz. Hiçbirşey için geç değildir.  

Büyük kararlar vermek elbette ki zordur. Bu nedenle asla gerçekleştiremeyeceğiniz büyü kararlar vermenize de gerek yok. Örneğin bir hafta az yemek yiyeceğim demek ve bunu uygulamak zor olmayabilir. Artık kahve içmeyeceğim demek gibi radikal bir karar değildir.  

Değişim için iyi ve yeterli bir süre düşünmeli ve kendiniz için iyi olana karar vermelisiniz. Karar verirken günlük işlerinizin aksamaması, sosyal ilişkilerinizin bozulmaması ve ekonomik zorluklara sebep olmamasına da dikkat etmeniz gerekecektir.  

Neleri değiştireceğinize karar verin  

Hayatınızın herşeyini değiştirmeniz gerekmeyebilir. Sağlıklı alışkanlıklar edinmeniz için minimal değişimler de yereli olabilir. Örneğin günde bir saat yürüyüş yapmak veya asitli içecekler içmemek gibi. Sizin için vazgeçebileceğiniz bazı alışkanlıklar ve edinebileceğiniz bazı alışkanlıklar listesi yaptık. Kendinizi incelemeniz ve kendi başlıklarınızı oluşturmanız gerekir. Örneğin her akşam bir büyük çikolata tüketiyorsanız bundan vazgeçmeniz güzel bir başlangıç olabilir. 

Örneğin vazgeçebilecekleriniz: 

  1. Sigara içmekten vazgeçmek 
  2. Alkolü bırakmak 
  3. Asitli içecekleri terk etmek 
  4. Kahveyi azaltmak 
  5. Bağımlılık yapan maddelerden uzak durmak 
  6. Abur cubur yememek 
  7. Herşeyi kafaya takmamak 
  8. Akşam geç saatlerde atıştırmamak 
  9. İnternet ve cep telefonunu kullanmayı minimize etmek 
  10. Karbonhidratları tüketmeyi azaltmak  

Yeni edinebileceğiniz alışkanlık örnekleri: 

  1. Günlük en az yarım saat evde kültür fizik hareketleri yapmak 
  2. Günlük veya haftada birkaç gün uzun yürüyüş yapmak 
  3. Açık ve güneşli havalarda evden dışarı çıkmak, doğaya gitmek 
  4. Az yemek yemek (Günlük kalori hesabı ile ihtiyacınız kadar yemek) 
  5. Bir spor salonuna kaydolmak 
  6. Bir yüzme havuzuna abone olmak 
  7. Diyetisyen programına başlamak 
  8. Arkadaş ve tanıdıklarla sosyal faaliyetlere katılmak 
  9.  Sigara ve alkollü mekanlardan uzak durmak 
  10. Günlük düzenli ve bol su içmek (2 litre) 
  11. Eski dostlarınızı ve akrabalarınızı sebepsiz aramak ve ziyaret etmek 
  12. Bir gıda maddesi alacağınız zaman en azından içeriğine dikkat edin. 
  13. Gülümseyin 
  14. İyi ve olumlu şeyler düşünün.  
  15. İyiyim deyin 

Bu fikirleri kendinizi inceleyerek artırabilirsiniz. Örneğin tavsiye üzerine günlük limonlu su içiyorsanız, midenizde gastrit olmaması için bu alışkanlığınızdan vazgeçebilirsiniz. Günlük bol miktarda kuruyemiş tüketiyorsanız, kolesterolünüzün yükselmemesi için tükettiğiniz miktarı ve sıklığını azaltabilirsiniz gibi. 

Neleri değiştirebileceğinizi kararlaştırmak için bazen doğru olanın ne olduğunu da bilmeniz gerekecektir. Belki de sağlıklı zannettiğiniz bazı alışkanlıklarınız aslında sağlıksız olabilir. Bu nedenle en azından aile hekiminize danışın.  

Değişime başlayın ve vazgeçmeyin 

Değişim hakkında düşünmekten harekete geçmeye geçiş yapmak zor olabilir ve zaman alabilir. Alışkanlıklarınızı değiştirmenin artılarını (faydalarını) ve eksilerini (yoluna çıkan şeyleri) kendinize sormanız faydalı olabilir. Bazı değişiklikler yapsanız hayatınız nasıl daha iyi olurdu? 

Artık birşeyleri değiştirmenin zamanı geldi. Kendinize değer verdiğinizi gösterin. En azından sevdikleriniz için kendinize iyi bakın ki onlarla daha uzun süre sağlıklı bir ömür geçirebilesiniz.  

Değişime başladığınızda kısa süre içerisinde kendinizdeki değişikleri siz de farkedeceksiniz ve “iyi ki yapmışım” diyeceksiniz.  

Elbette ki değişimler başlangıçta size zor gelebilir. Örneğin sağlıklı beslenmek için evde kendi yemeklerinize daha fazla zaman harcamanız gerekebilir. Bazı alışkanlıkları terketmek zor gelebilir. Ama unutmayın ki sağlığınızın değeri hepsine değer. Bu nedenle siz artık kendisine dikkat eden, sağlığa önem veren, kendini ve hayatı seven birisi olarak yeni alışkanlıklarınızdan asla vazgeçmeyin. 

Yeni sağlıklı alışkanlığınızı bir öncelik haline getirin. Ne zaman ve nerede olursanız olun fiziksel aktiviteye yer verin. Merdivenleri kullanmayı veya güvenliyse otobüsten bir durak erken inmeyi deneyin. Haftada bir gün alışveriş yapın ve dondurup daha sonra yemek pişirmeye vaktiniz olmadığında yiyebileceğiniz sağlıklı yemekler yapın. 

Alışveriş merkezinde, spor sahalarında veya yerel bir parkta ücretsiz olarak dolaşabilirsiniz. Toplu olarak ve ürünler indirimdeyken satın alarak sağlıklı meyve ve sebzeleri seçerek bütçenize uygun sağlıklı beslenin. 

Başkalarını sizinle birlikte aktif olmaya ikna edin, bu motive ve güvende kalmanıza yardımcı olacaktır. Aileniz veya arkadaşlarınız da sizin başlattığınız değişimin zamanını bekliyor olabilir. İnsanların içindeki ateşi ortaya çıkarmanız kolay olabilir. Ailenizi veya iş arkadaşlarınızı sağlıklı beslenme akımına dahil edin. Ailenizle birlikte sağlıklı yemekler planlayın. 

Fiziksel olarak aktif olmanın spor salonunda ağırlık kaldırmak anlamına geldiği eski düşünceyi unutun. Gezmek, yürümek veya bahçeyle uğraşmak gibi birçok şekilde aktif olabilirsiniz. Size hitap eden seçeneklerin kendi listenizi yapın. Hiç düşünmediğiniz seçenekleri keşfedin ve keyif aldığınız şeye bağlı kalın. En azından evinizin en uzak iki köşesi arasında gidip gelerek veya evde ısınma hareketleri yaparak bile aktif kalabilirsiniz. 

Kendinize basit hedefler koyun ve takip edin 

Zor ve ulaşılması imkânsız hedefler sizi erken pes ettirebilir. Örneğin 20 kilogram zayıflayacağım demek hiç başlamamanıza sebep olabilir. Basit hedefleriniz olsun. Mesela bu hafta bir kilogram zayıflayacağım demek çok daha kolaydır. Veya günlük en az iki litre su içmeye başlayacağım. Veya artık kola içmeyeceğim gibi. Zamanla hedeflerinizi tutturdukça daha ileri hedefler geliştirebilirsiniz.  

İlerlemenizi takip etmek güçlü yönlerinizi tespit etmenize, geliştirebileceğiniz alanları bulmanıza ve devam etmenize yardımcı olur. Sadece ne yaptığınızı değil, bunu yaparken nasıl hissettiğinizi de kaydedin; hisleriniz yeni alışkanlıklarınızın kalıcı olmasında rol oynayabilir. 

İlerlemenizi kaydetmek, odaklanmanıza ve hedeflerinize ulaşmada yaşadığınız aksaklıkları yakalamanıza yardımcı olabilir. Bir aksaklığın başarısız olduğunuz anlamına gelmediğini unutmayın. Hepimiz aksaklıklar yaşarız. Önemli olan, olabildiğince çabuk yola geri dönmektir. Kayıt için küçük notlar alabilirsiniz. 

Kendinize neden daha sağlıklı olmak istediğinizi zaman zaman hatırlatın. Belki yeğenlerinizle oynayacak enerjiye veya kendi alışveriş poşetlerinizi taşıyabilmeye ihtiyacınız var. Hatalar olduğunda değişiklik yapma nedenlerinizi hatırlayın. Vazgeçmeyin. Tekrar yola girmek için ilk adımı atmaya karar verin. 

Engelleri “alt etmek” için sorun çözmeniz gerekebilir. Örneğin, kötü hava koşullarının dışarıda yürümenizi engellediği günlerde, bir alışveriş merkezi gibi, içeride yürümeyi planlayın. Zekanızı kullanın.  

İhtiyacınız olduğunda bir arkadaşınızdan veya aile üyenizden yardım isteyin ve her zaman önceden planlamaya çalışın. Örneğin, işten sonra fiziksel olarak aktif olmaya zamanınız olmayacağını biliyorsanız, öğle yemeğinde bir iş arkadaşınızla yürüyüşe çıkın veya gününüze bir egzersiz videosuyla başlayın. 

Kendinizi ödüllendirin 

Bir hedefe veya dönüm noktasına ulaştıktan sonra, yeni bir egzersiz ekipmanı, ayakkabı veya yeni bir egzersiz cihazı gibi yiyecek dışı bir ödüle izin verin. Ayrıca, başarınızı arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşmak için sosyal medyada bir mesaj yayınlamayı düşünün. 

Ödülleri dikkatli seçin. İlerlemenizle gurur duymanız gerekse de, yüksek kalorili bir ödül veya aktivite rutininizden bir gün uzak kalmanın sizi sağlıklı tutmak için en iyi ödüller olmadığını unutmayın. 

Kendinizi tebrik edin. Olumsuz düşünceler içinize sızdığında, daha fazla hareket ederek ve daha sağlıklı beslenerek sağlığınız için ne kadar iyi şeyler yaptığınızı kendinize hatırlatın.  

Mücadele edin 

Çabalarınıza her zaman dikkat edin ve hayatınızdaki planlı ve plansız değişikliklerle başa çıkmanın yollarını arayın. Ne kadar değerli bir eylem içerisinde olduğunuzu unutmayın ve bunun devam etmesi için mücadele edin.  

Artık sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite rutininizin bir parçası olduğuna göre, işleri ilginç kılın, hataları önleyin ve hayatın karşınıza çıkarabileceği şeylerle başa çıkmanın yollarını bulun. 

Rutininizi yeni fiziksel aktiviteler ve hedefler, fiziksel aktivite arkadaşları, yiyecekler, tarifler ve ödüllerle çeşitlendirin. 

Gerilemelerden kaçınmak için önceden plan yapın. Örneğin, kötü hava koşulları, yaralanma veya ortaya çıkan diğer sorunlar durumunda aktif olmanın başka yollarını bulun. Seyahat ederken veya dışarıda yemek yerken sağlıklı beslenmenin yollarını düşünün, örneğin yolda sağlıklı atıştırmalıklar paketlemek veya bir restoranda bir arkadaşınızla bir ana yemeği paylaşmak gibi. 

Eğer bir aksilik yaşarsanız, pes etmeyin. Aksilikler herkesin başına gelir. Yeniden toparlanın ve mümkün olan en kısa sürede hedeflerinize tekrar ulaşmaya odaklanın. 

 

 

 

 

 

Scroll to Top