Dental bilgisayarlı tomografi nedir?
Ağız, diş, çene ve yüz bölgesinde uygulanan tedavilerin daha güvenle yapılmasına imkân tanır. Rutin radyolojik görüntüleme yöntemleri (Panoramik röntgen, Periapikal röntgen) ile tanı koyulamayan, daha ileri görüntüleme istenen durumlarda kullanılır. Özel bir ön hazırlık gerekmez. Görüntü kalitesini etkileyecek takı, gözlük veya diğer metal nesnelerin çıkarılması gerekir. Kurşun önlük kullanılması vücudun diğer kısımlarına iyonize radyasyonun zarar vermesini önler. Hamilelik durumunda iyonize radyasyon bebeğinize zarar verebilir.
Dental bilgisayarlı tomografiden kaynaklanan radyasyon maruziyeti normal diş röntgenlerinden önemli ölçüde daha fazla olduğu için rutin olarak kullanılmaz. Diğer taraftan tıbbin diğer alanlarında kullanılan bilgisayarlı tomografilere oranla, dental bilgisayarlı tomografiler çok daha az (%1) radyasyon dozuyla görüntüleme yapabilmektedir. Bu nedenle dental bilgisayarlı tomografiler diğer bilgisayarlı tomografilere göre insan sağlığı için daha güvenlidir.
Dental bilgisayarlı tomografiler sadece çene ve yüz bölgesi için (çene, dişler, yüzün kemik yapıları, burun boşluğu ve sinüsler) tasarlanmış cihazlardır. Bu cihazlarda gerek bilgisayar donanım ve yazılımları, gerekse görüntüleme ayarları sadece bu bölgeye özeldir ve diş hekimliği uygulamalarına daha fazla katkı sağlamaktadır. Bu tip BT tarayıcı, tek bir taramada kraniyofasiyal bölgedeki diş yapılarının, yumuşak dokuların, sinir yollarının ve kemiğin üç boyutlu (3-D) görüntülerini oluşturmak için özel bir teknoloji türü kullanır.
Dental bilgisayarlı tomografi kullanım alanları nelerdir?
- Gömülü dişler için cerrahi planlama,
- Temporomandibular eklem bozukluğunun teşhisi,
- Diş implantlarının doğru yerleştirilmesi,
- Çene, sinüsler, sinir kanalları ve burun boşluğunun değerlendirilmesi,
- Çene tümörlerinin tespiti, ölçümü ve tedavisi,
- Kemik yapısını ve diş yönelimini belirleme,
- Ağrı veya patolojinin kaynağını bulmak,
- Sefalometrik analiz,
- Rekonstrüktif Cerrahi.
Dental bilgisayarlı tomografi nasıl çekilir?
Hastanın hamilelik durumu sorgulanır. Takı, gözlük veya görüntüye engel olabilecek diğer metalleri çıkarması istenir. Kursun önlük giydirilir.
Hastanın çenesi röntgen cihazının baş kısmına yerleştirilir. Baş kısmını iki kısımdan oluşan ince bir aparat çevreler. Hastanın başı genellikle çene, alın ve yanaklardan desteklenerek uygun pozisyona getirilir ve cihazda yer alan plastik parçayı (ısırma bloğunu) dişleriyle ısırması istenir. X-ışını kaynağı ve dedektör 360 derece etrafınızda dönerken hareketsiz kalmanız istenecektir Tüm düzenlemeler ve ayarlamalar yapıldıktan sonra kafa etrafında dönen cihaz aldığı görüntüleri bilgisayara iletir.
Dental bilgisayarlı tomografi ağrı verir mi?
Dental bilgisayarlı tomografi hastaya hiçbir zarar vermeyen, ağrısız, acısız ve hızlı bir radyolojik çekim yöntemidir. Hastanın önceden özel bir hazırlık yapmasına da gerek yoktur.
Dental bilgisayarlı tomografi zararlı mıdır?
Dental bilgisayarlı tomografi diğer röntgen işlemlerine göre radyasyon açısından oldukça azdır. Bu sebeple oldukça modern seviyededir. Modern seviyede olan bu röntgenler ağrı ve acı da vermezler.
Dental bilgisayarlı tomografi işlemi zorunlu mudur?
Tabii ki tüm diğer tıbbi tetkikler gibi zorunlu değildir. Ancak diş hekiminizin muayene dışında dişiniz hakkında bilgi sahibi olabileceği, ağrısız, zararsız ve kolay bir yöntemdir.
Hamileyim dental bilgisayarlı tomografi çektirebilir miyim?
Hamilelik dönemi anne ve bebek sağlığı açısından son derece önemli bir dönemdir. Bu dönemde radyasyona maruz kalmak bebeklerde anomali riski taşır. Her ne kadar Dental bilgisayarlı tomografi ile maruz kalınan radyasyon miktarı çok düşük olsa da hamilelere önerilmez. Daha önceden bir planlama yapılmalı ve dental muayene ve röntgenler hamilelik dönemine bırakmamalıdırlar. Hamilelik dönemi öncesi çekilen röntgen hamilelik süresince oluşacak olan diş rahatsızlıklarında yardımcı olacaktır.