Diş beyazlatma nedir?
Diş beyazlatma, dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine ve dentin yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile giderilmesi işlemidir. Bu işlem dişlerinizi parlak beyaz yapamaz, ancak mevcut rengi birkaç ton açabilir.
Kimler diş beyazlatma yapabilir?
Diş beyazlatma diş sağlığınız açısından dikkatli yapılması gereken bir durumdur. Yanlış kişiler tarafından, uygun olmayan yöntemlerle yapılan uygulamalar ileride ciddi diş sorunlarına yol açabilir. Diş beyazlatma işlemi bir diş hekimi kontrolünde yapılmalıdır. Güzellik salonları, ruhsatsız işletmeler gibi sağlığınızı ciddi riske atacak yerlerden uzak durmak gerekir. Yine diş hekimi kontrolünde evde uygulayacağınız bazı yöntemler de dişlerinizin rengini açmaya yardımcı olabilir. Ancak diş hekiminizin bilgisi olmadan, özellikle sosyal medya ortamlarında kaynağı belli olmayan, bilimselliği kanıtlanmamış yöntemlerden uzak durmak gerekir.
Diş beyazlatma işlemi nasıl uygulanır?
Diş beyazlatma iki şekilde yapılabilir. Bazı hazır ürünler ya da evde hazırlayacağınız karışımlar ile evde diş beyazlatma yapılabileceği gibi diş hekimi kontrolünde klinikte de yapılabilir.
- Ev tipi diş beyazlatma: Evde diş beyazlatma olarak bilinen ev tipi diş beyazlatma yöntemi için ağız içinden ölçü alınarak kişiye özel uygun beyazlatma plakları hazırlanır. Hazırlanan bu plağın içine belirli miktarlarda diş beyazlatma jeli (%10–15 ‘lik karbamid peroksid veya hidrojen peroksit) uygulanır. Plağın gün içinde en az 4-6 saat kullanılacak şekilde ortalama 10-15 gün ya da geceleri uyurken 8-10 gün boyunca kullanılması şeklinde uygulanan bir tedavidir. Bu tedavi diş hekimi kontrolünde yapılır.
- Klinik ortamda diş beyazlatma: Bu yöntem “Lazerle diş beyazlatma yöntemi” olarak da bilinir ve klinikte diş hekimi tarafından uygulanır. Uygulama süresi diğer yöntemlere göre daha kısa sürer. Diş hekimi tarafından dişlerin üzerine sürülen beyazlatma jeli UV ışını ya da lazer yardımıyla aktif hale getirilir ve beyazlatma işlemi ortalama bir saat sürer.
Diş beyazlatma sırasında ne olur?
Diş beyazlatma tek seansta bitebileceği gibi 2-3 seansta sürebilir.
Diş beyazlatma öncesi dişleriniz temizlenir. Diş plakları, tartarlar alınır. Varsa diş çürüğü vs sorunlar tedavi edilir. Diş etleri sorunları giderilir.
Diş hekimi diş beyazlatma için dişlerin ölçüsünü alır, size özel hazırlanmış veya eczanelerde satılan size uygun beyazlatma jelini evde nasıl kullanacağınız konusunda sizi bilgilendirir. Birkaç hafta evde diş beyazlatma jeli kullandıktan sonra kontrole çağırır. Kontrolde istenilen sonuç alınmış ise kontrollere devam edilir. Sonuç istenilen ölçüde değilse klinik ortamda beyazlatma uygulanır.
Diş hekimi uygun kişilere doğrudan klinikte beyazlatma işlemi de uygulayabilir.
Klinikte beyazlatma işlemi (lazer beyazlatma) için diş hekimi dişinize beyazlatıcı jeli sürer. Ardından beyazlatma işleminin etkinliğini artırmak için lazer uygular. İşlem yaklaşık 40-60 dakika sürer.
Beyazlatma işlemi uygun yapıldığında etkinliği 3-12 ay kadar sürer. Bu süre kişinin ağız bakımına dikkat edip etmediği, alkol, çay, kahve, sigara kullanımı gibi faktörlerden etkilenir.
Diş beyazlatma işleminin riski var mıdır?
Klinik ortamda diş hekimi kontrolünde yapılan diş beyazlatma genellikle risk içermez.
Diş hekimi kontrolünde olmayan, ruhsatsız merkezlerde, güzellik salonlarında yapılan diş beyazlatma işlemi her zaman için bazen ciddi olmak üzere risk içerir.
Ev tipi kullanım için hazırlanan diş beyazlatma jellerinin de diş hekimi kontrolünde yapılması önemlidir. Ağız yapısına uymayan, sağlıksız, yeterli aktif madde içermeyen diş beyazlatma jelleri diş ve dişeti sağlığınız açısından sorun oluşturabilir. Kullanılan sağlıksız kimyasallar diş etlerinizde ciddi hasara neden olabilir.
Evde uygulayabileceğiniz diş beyazlatma yöntemleri:
Bu yöntemleri diş hekiminiz kontrolünde yapabilirsiniz.
- Limonlu karbonat: Bir miktar karbonata limon sıkılır. Diş macunu üzerine sürülerek diş fırçalanır. Sonrasında ağız iyice çalkalanır. Düzenli olarak yapıldığında diş renginizdeki açılmayı görebilirsiniz. Ancak kontrolsüz, aşırı uygulamalarda dişlerde çizgilenme yapabilir. Limonun asidik etkisinden kaynaklanır. İlerleyen dönemde diş renginizin daha da sararmasına neden olabilir.
- Elma sirkesi: Bir miktar karbonat içerisine elma sirkesi ilave edilir. Diş fırçasına sürülen karışım ile diş fırçalanır. Düzenli uygulandığında diş renginiz bir miktar açılacaktır.
- Diş macunu: Uygun formda hazırlanmış diş macunlarının düzenli kullanılması diş renginizi açacaktır. Bunun için diş hekiminizden uygun diş macunu önerisi alabilirsiniz.
- Tuz: Tansiyon problemi olmayan kişilerde tuzla dişlerin ovulması diş beyazlatmaya katkı sağlayabilir. Ancak düzenli ve kontrollü yapılmadığı zaman dişlerinize zarar verebilir. Karbonat, tuz ve sirke karışımı ile de uygulanabilir.
- Muz kabuğu: Muz kabuğu ile düzenli olarak dişleriniz ovmak, sonrasında macunsuz diş fırçası ile fırçalamak faydalı olabilir.
- Defne yaprağı: Defne yaprağını iyice ezin, portakal kabuğu rendesi ile iyice karıştırıp bir macun elde edin. Diş fırçası yardımıyla bu macunla dişinizi fırçalayın.
- Tarçın ve adaçayı: Tarçın, adaçayı ve karbonat karışımı da hem dişlerinizi beyazlatır, hem de antibakteriyel etkisiyle ağız hijyeninize yardımcı olur.
Fotoğraf: Daniel Frank