Dünya Sağlık Örgütü’nün kendi web sayfasında ilan ettiğine göre, Birinci DSÖ Geleneksel Tıp Küresel Zirvesi, 17 ve 18 Ağustos 2023 tarihlerinde Hindistan, Gujarat, Gandhinagar’da gerçekleştirilecek. Dünya çapında milyonlarca insanın sağlık ve esenlik ihtiyaçlarını ele almak için ilk uğrak noktası olan geleneksel tıp konusunda siyasi kararlılığı ve kanıta dayalı eylemi harekete geçirmek için G20 sağlık bakanları toplantısıyla birlikte gerçekleştirilecek.
Küresel Zirveye, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve 2023’te G20’nin başkanlığını yürüten Hindistan Hükümeti ev sahipliği yapacak . Geleneksel tıp çalışanları, kullanıcıları ve toplulukları, ulusal politika yapıcılar, uluslararası kuruluşlar, akademisyenler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları dahil olmak üzere tüm paydaşlar için en iyi uygulamaları, kanıtları, verileri ve inovasyonu paylaşmak için bir platform olması hedefleniyor.
Yüzyıllar boyunca geleneksel ve tamamlayıcı tıp, evlerde ve topluluklarda sağlık için ayrılmaz bir kaynak olmuş olması, bugün farmasötik ürünlerin yaklaşık %40’ının doğal bir ürün temeline sahip olması ve dönüm noktası niteliğindeki ilaçlar, aspirin, artemisinin ve çocukluk çağı kanseri tedavileri dahil olmak üzere geleneksel tıptan türetilen birçok ilaç olması, geleneksel tıbbın güvenli, uygun maliyetli ve standartları olan iç politikalarla düzenlenmesi için değerlendirmeler yapılması gerektiği gerçeğinden hareketle Dünya Sağlık Örgütü de bu konudaki ilk küresel zirvesini organize ediyor.
Geleneksel tıp alanındaki artan küresel ilgi ve talebe yanıt olarak DSÖ, Hindistan Hükümeti’nin desteğiyle Mart 2022’de sağlık ve sağlık için eski bilgeliği ve modern bilimi katalize etme misyonuyla bir bilgi merkezi olarak bir bilgi merkezi olarak DSÖ Geleneksel Tıp Küresel Merkezi’ni kurdu. Bu merkez ile DSÖ’nün geleneksel tıptaki mevcut kapasitesini genişletmek hedefleniyor. Aynı zamanda geleneksel tıbbın küresel sağlığa, evrensel sağlık kapsamına ve sürdürülebilir kalkınmaya katkısını optimize etmek için ortaklık, kanıt, veri, biyoçeşitlilik ve yenilikçiliğe odaklanmak hedefleniyor.