Evlenecek kişilerin resmi nikah yaptırabilmeleri için başvuruları esnasında çiftin evliliğe uygun olup olmadığının değerlendirilmesi için sağlık raporu talep edilir. Bu sağlık raporundaki amaç Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’ndaki evliliğe uygun sağlık şartlarının taşınıp taşınmadığının hekim tarafından kontrol edilmesidir. Talep edilen sağlık raporunu kayıtlı oldukları Aile Hekimi tarafından verilmektedir. Başvuru sahibinin yalnızca kendi aile hekimi bu raporu verebilmektedir.
Evlilik öncesi sağlık raporu taleplerinde kişinin muayenesi, bulaşıcı hastalıklara dair tahlilleri ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu tahliller aynı gün içerisinde sonuçlanmayabilir. Bu nedenle nikah dairesinden randevu almadan önce sağlık raporu işlemlerinizi tamamlamanız önerilir.
Evlilik öncesi sağlık raporları için bulaşıcı hastalıklar ile birlikte thalesemi hastalığı için de kan alınmaktadır. Bu hastalığı taşıyan kişilerin eşlerinde de taşıyıcılık çıkması halinde çocuklarında da hastalığın olma ihtimali olabileceğinden evlenecek çiftlerin hematoloji bölümüne sevki gerçekleşebilir. Bazı durumlarda taşıyıcılıktan daha ilerlemiş ise doğrudan hastalık tespit edilebilir. Aynı şekilde bu hastalar da hematoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve genetik danışmanlık alınması için sevk edilebilir.
Evlilik öncesi sağlık raporu uygulamasına 2022 yılında SMA taraması testleri eklenmiştir. SMA hastalığı her iki tarafın da hasta olması halinde çocuğun yüksek ihtimalle SMA hastası olabileceği bir tablodur. Sizden SMA testi için de kan alınacaktır. Ancak SMA test sonucu bir kaç ay içerisinde sonuçlanır. Bu durum sağlık raporuna engel değildir. Sağlık raporu alınabilmesi için SMA test sonucu şartı yoktur.
Evlilik öncesi sağlık raporu işlemlerinde kan grubu da önemlidir. Anne ve babanın kan grupları ABO ve RH uyuşmazlığı riski açısından da değerlendirilebilir. Bu durum da evliliğe engel değildir.
Kişilerin Aile hekimine başvurmadan önce kayıtlı oldukları Aile Sağlığı Merkezini telefonla arayıp bilgi almaları ve gerekli belgeleri hazırlayarak işlemleri başlatmaları gerekmektedir. Kimlik belgesi dışında herhangi bir belge gerekmektedir. Ancak rapor düzenlenmesi esnasında sağlık raporu üzerine eklenecek bir adet vesikalık fotoğraf gerekmektedir. Raporunuzu alacağınız gün yanınızda bir adet vesikalık fotoğraf götürün.
Aile hekimine kayıtlı olmayan ya da başka ildeki Aile Hekimine kayıtlı olan kişilere eşlerden birisinin kayıtlı olduğu Aile Hekimi tarafından evlilik sağlık raporu verilebilmektedir. Aynı il içerisindeki aile hekimleri için ise kendi aile hekiminden rapor alması gerekir.
Tahliller için kan alma işlemi çoğu aile sağlığı merkezinde sabah saat:10:00 da sona ermektedir. Bu nedenle sıra bekleme ihtimalinizi de göz önüne alarak erken başvuru yapmanız önemlidir.
Yabancı uyruklu veya TC Kimlik numarası olmayan kişilerin evlilik sağlık raporları il veya ilçe sağlık müdürlüklerince belirlenen merkezlerde yapılmaktadır. Buralara başvurarak rapor alabilirsiniz. Bu merkezlerin hangileri olduğunu bulunduğunuz il veya ilçe sağlık müdürlüklerine sorarak öğrenmeniz gerekmektedir.