Gebelik belirtileri nelerdir?

Kadınlarda görülen bazı değişiklikler gebeliğin habercisi olabilir. Bu belirtilerin bir veya birkaçının tek başına var olması gebelik anlamı taşımaz. Ancak gebelik belirtilerinin erken fark edilmesi önemlidir. Gebeliğin başlangıcından itibaren kullanılacak ilaçlar başta olmak üzere yaşam standartlarına dikkat edilmesi gerekecektir.  Gebelik fark edilmeden alınan bazı ilaçların tek bir dozu bile bebeğe ciddi zararlar verebilir.  

Gebelik belirtileri kadınlar arasında, hatta aynı kadının gebelikleri arasında farklılıklar gösterebilir. Gebelikten şüphe ediliyorsa, belirtiler olmasa bile gebelik testi yapmakta fayda vardır. 

Olası gebelik belirtileri şunlardır: 

  • Adet gecikmesi: Sperm ve yumurta bir araya geldiğinde ve rahim duvarına yerleştiğinde gebelik başlar. İlk bir hafta (6-12 gün) lekelenme tarzında kanama olabilir. Özellikle düzensiz adet kanamaları olan kadınlarda bu kanama normal adet dönemleri kadar olmasa da, daha yoğun olabilir. Bu durum toplumda “üstüne görme” olarak da adlandırılır. Ancak bir sonraki beklenen adet kanaması olmayacaktır. Adet gecikmesi gebeliğin ilk belirtilerindendir. Çoğunlukla en fazla gebelik şüphelenme belirtisidir.  
  • Akıntı: Gebeliğin başlamasıyla birlikte vajen duvarı kalınlaşır ve beyazımsı bir akıntı görülür. Gebelik boyunca da devam edebilen bu akıntı, üzerine bir enfeksiyon ajanı (bakteri, mantar vs) yerleşmedikçe özel bir tedavi gerektirmez. 
  • Bulantı, kusma: Sık görülen bir belirti olsa da bazen görülmeyebilir. Bazen sadece kendini kötü hissetme, bazen hafif bir bulantı şeklinde de olabilir. Tipik gebelik bulantı ve kusması belirtileri gebeliğin 5-8. haftalarında başlar, 10-12. haftalarında azalır ve 14. haftadan itibaren kaybolur. Genellikle sabahları görülür (sabah bulantısı). Gebelikle birlikte yaşanan hormonal değişimlere vücudun bir tepkisidir. 14. haftaya kadar vücudun bu değişimlere adaptasyonu sağlandıkça kaybolur. Genellikle sabah görülmesinin nedeni de aç olunmasıdır. Tuzlu kraker, beslenme ve yaşam tarzı önerileri faydalı olabilir. 
  • Göğüslerde şişlik ve hassasiyet: Gebeliğin erken göstergelerindendir. Gebelik dönemindeki hormonal değişimlerden kaynaklanır. Göğüs ucu koyulaşır, göğüsler dolgunlaşır, hassas ve bazen ağrılı olabilir.  
  • Yorgunluk: Gebelik döneminde artan progesteron yorgunluk nedeni olabilir. Yorgunluk, halsizlik, bitkinlik gebeliğin 14. haftasına kadar devam edebilir. Yorgunluk gebelik sürecinde değişen kan şekeri düzeyi, kan hücrelerindeki azalmalar nedeniyle de olabilir. Beslenmenin düzeltilmesi ve bol istirahat önerilir. 
  • Sık idrara çıkma: Gebelikteki hormonal değişiklikler nedeniyle sık idrara çıkma isteği oluşabilir. Bu genellikle 10. haftaya kadar sürer. Gebeliğin ilerleyen sürecinde fetusun idrar torbasına yaptığı bası da sık idrara çıkma nedeni olabilir. Doğal nedenler dışında herhangi bir enfeksiyon nedeniyle de sık idrara çıkma şikayeti olabilir. İdrar yaparken yanma, ağrı, ateş vs belirtiler de varsa mutlaka takip eden doktor tarafından muayene edilmesi gerekebilir. Gece yatarken su içilmemesi, gündüz su alımının azaltılmaması, mesanenin tam boşaltılması için uygun teknikler, kafeinden uzak durulması gibi öneriler yapılabilir.  
  • Yeme alışkanlığında değişiklikler: Kişiden kişiye farklı şekilde yeme alışkanlıkları değişir. Bazı anne adaylarında aşırı yemek yeme, bazı anne adaylarında ise az yemek yememe şeklinde görülür. Anne adayları özellikle ilk 3 aylık gebelik döneminde farklı yeme içme alışkanlıkları (aşerme) edinebilir. Ancak bu durum gebelik sürecinde de devam edebilir. 
  • Baş ağrısı: Gebelikte ani hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir.  
  • Kabızlık: Gebelik döneminde yaşanan hormonal değişikliklere bağlı gelişir. Mide bağırsak sistemi etkilenir, Lifli gıdalar, egzersiz ve bol sıvı gıda önerilir. 
  • Isı artışı: Gebelik döneminde 0,5 0C kadarlık bir ısı artışı olabilir. 

Fotoğraf: MART PRODUCTION          

 

Scroll to Top