Gebelik önce sağlık profesyonelleri ile birlikte aşı kayıtlarının gözden geçirilmesi, eksik aşıların tamamlanması hem annenin sağlıklı bir gebelik geçirmesine hem de bebeğin sağlıklı doğumu açısından önemlidir.
Canlı virus aşıları (MMR, Suçiçeği) yapıldıktan sonraki 1 ay boyunca gebe kalınmamalıdır.
Gebelik süresince yapılan tüm aşılar teorik olarak bebek için risk içerir. Gebelere, hastalık ile temas riski yüksek veya enfeksiyon anne ve bebek için ciddi risk teşkil ediyorsa aşı uygulaması önerilir.
Aşı gerekli ise olası teratojenite riski açısından ikinci veya üçüncü trimesterde uygulanması önerilir.
Gebelikte aşı uygulamaları şu şekildedir:
- Tetanoz (Td): Son 10 yılda Td aşısı yapılmamış fakat 10 seneden daha önce aşılanmış gebelere rapel yapılır. 10 seneden önce de aşılanmamışlara gebeliğin 4. ayında (ya da 4. aydan sonraki ilk karşılaşmada) I. doz, Td 1’den en az 4 hafta sonra II. doz, Td 2’den en az 6 ay sonra III. doz uygulanır.
- Hepatit B, Hepatit A, Meningokok, Pnömokok, Kuduz aşıları: Enfeksiyon ve komplikasyon riski taşıyanlara gerekli ise uygulanabilir.
- İnfluenza aşısı: İnaktive influenza aşıları grip sezonu boyunca uygulanabilir. Canlı influenza aşıları uygulanmaz.
- MMR, Suçiçeği, OPV, Canlı intranazal influenza aşıları: Gebelere canlı virus aşıları uygulanmaz. Gebelik durumunda Çiçek aşısı ve OPV ev içi temaslılara da yapılmaz.
- HPV aşısı: Gebelik süresince ertelenmelidir.
Fotoğraf: Sylwia Bartyzel