Holter Cihazı nedir ve nasıl kullanılır? 

Holter Cihazı nedir ve nasıl kullanılır? 

Holter cihazı bir tür taşınabilir ve sürekli kayıt yapan elektrokardiyogram (EKG) cihazıdır. 24 saat veya daha uzun süre boyunca kalbin elektriksel aktivitesini kaydeder. 

Bilinen EKG cihazı kalbi kontrol etmek için kullanılan en basit ve en hızlı testlerden biridir. Göğüs ve karın üzerindeki belirli noktalara küçük, plastik elektrotlar yerleştirilir. Bu elektrotlar kablolarla bir EKG makinesine bağlanır. Kalbin elektriksel aktivitesi ölçülür, kaydedilir ve yazdırılabilir. Vücuda elektrik gönderilmez. 

Doğal elektriksel uyarılar kalbin farklı kısımlarını kontrol etmeye yardımcı olur. Bu, kanın olması gerektiği gibi akmasını sağlar. Bir EKG, kalbin ne kadar hızlı attığını göstermek için bu uyarıları kaydeder. Ayrıca kalp atışlarının ritmini (sabit veya düzensiz) kontrol eder. Elektriksel uyarıların gücünü ve zamanlamasını kaydeder. Bir EKG’deki değişiklikler, kalp ile ilgili birçok rahatsızlığın işareti olabilir. 

Baş dönmesi, bayılma ve düşük tansiyon gibi semptomlarınız varsa hekiminiz bir Holter cihazı kullanmanızı isteyebilir. Ayrıca devam eden yorgunluğunuz, çarpıntılarınız varsa veya istirahat EKG’nizde net bir neden gösterilemiyorsa bir Holter cihazı gerekebilir. İstirahat EKG’niz bir sorun gösteriyorsa ancak daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuluyorsa da bir Holter cihazı ile daha ayrıntılı izlenmeniz gerekebilir.  

Holter cihazı kullanırken normal EKG cihazında olduğu gibi göğsünüzde aynı tür EKG elektrotları takılır ve bu elektrotlar kablolarla küçük bir kutuya bağlanır. Bazı yeni cihazlar elektrot ve kablo kullanmayabilir. Bunlar, bir yama gibi göğse bağlanan tek bir ünitedir. 

Bazı anormal kalp ritimleri sadece ara sıra meydana gelebilir. Ya da sadece stres veya aktivite gibi belirli koşullar altında meydana gelebilir. Bunların ofiste yapılan bir EKG’de kaydedilmesi zordur. Bu nedenle, hekiminiz bu semptomlara neden olabilecek anormal kalp atışlarını veya ritimleri yakalama şansını artırmak için bir Holter cihazı kullanmanıza karar verebilir. Bazı Holter cihazlarında ayrıca semptomları fark ettiğinizde etkinleştirdiğiniz bir olay izleme özelliği de bulunur. Holter cihazları her bir kalp atışını kaydeder ve minimum, maksimum ve ortalama kalp hızı hakkında bilgi verebilir. Cihazı ne kadar süre takmanız gerektiğine dair size bilgi verilecektir.  

Holter cihazına neden ihtiyacım olabilir? 

Hekiminizin Holter cihazı kullanmanızı istemesinin bazı nedenleri şunlar olabilir: 

  • Kalp ritmiyle ilgili olabilecek semptomları değerlendirmek. Semptomlar arasında göğüs ağrısı, yorgunluk, nefes darlığı, baş dönmesi veya bayılma yer alabilir. 
  • Düzensiz kalp atışlarını veya çarpıntıları tespit etmek için. 
  • Belirli durumlarda gelecekteki kalp ile ilgili olaylara ilişkin riskinizi değerlendirmek için. Bu durumlar, kalbin sol tarafında zayıflığa neden olan bir kalp krizinden sonra kalınlaşmış kalp duvarlarını (hipertrofik kardiyomiyopati) içerebilir. Buna Wolff-Parkinson-White sendromu denir. Bu sendromda, kalpte anormal bir elektriksel iletim yolu bulunur. 
  • Kalp pilinin ne kadar iyi çalıştığını görmek için. 
  • Karmaşık anormal kalp ritimleri için tedavinin ne kadar işe yaradığını bulmak için; 
  • Gün içinde kalp atış hızınızın ne kadar hızlı veya yavaş olduğunu görmek için. Ve kalp ritminizde herhangi bir duraklama olup olmadığını görmek için. 

Hekiminizin Holter cihazını önermesinin başka nedenleri de olabilir. 

Holter cihazının riskleri nelerdir? 

Holter cihazı kalbin işlevini kontrol etmenin kolay bir yoludur riskleri minimal ve çok nadirdir.  

Holter cihazının elektrotlarını cildinize yapışık tutmak zor olabilir. Ekstra bant gerekebilir. Yapışkan elektrotlar ve bantlar çıkarıldığında rahatsızlık verici olabilir. Elektrotlar uzun süre takılı kalırsa cilt tahrişine veya kabarcıklara neden olabilir. 

Belirli sağlık durumunuza bağlı olarak başka riskler de olabilir. Monitörü takmadan önce herhangi bir endişeniz varsa hekiminize mutlaka danışın. 

Mıknatısların, metal dedektörlerinin, yüksek voltajlı elektrik kablolarının ve elektrikli aletlerin yakınında olmak Holter cihazının okumasının sonuçlarını etkileyebilir. Aletler arasında tıraş makineleri, diş fırçaları ve mikrodalga fırınlar da yer alabilir. Cep telefonları da sinyalleri etkileyebilir. Bunları cihazın kutusundan en az 2 metre uzakta tutun. 

Aşırı terleme, kabloların gevşemesine veya çıkmasına neden olabilir 

Holter cihazını kullanmaya nasıl hazırlanmalıyım? 

Hekiminiz size prosedürü açıklayacaktır ve siz de sorularınızı sorabilirsiniz. 

Holter cihazı kullanmadan önce veya kullanırken aç kalmanıza gerek yoktur. Sırf bu cihaz için ekstra bir ilaç kullanmanıza gerek yoktur. Holter cihazı vücudunuza batırılan veya delen bir cihaz değildir.  

Holter cihazı takibi sırasında neler olur? 

Holter cihazı kaydı genellikle ayakta tedavi prosedürü içerisinde yapılır. Nadiren durumunuza ve hekiminizin uygulamasına bağlı olarak farklı olabilir. 

Cihazı kullanırken kaydı etkileyebilecek herhangi bir mücevher veya başka nesneyi çıkarmanız istenecektir. 

Holter cihazını ilk takarken göğsünüze elektrot veya yama takabilmek için belinizden yukarısı olan giysilerinizi çıkarmanız istenecektir. Teknisyen sizi bir çarşaf veya önlükle örterek ve sadece gerekli olan deriyi açığa çıkararak mahremiyetinizi sağlayacaktır. 

Elektrotların veya yamaların yerleştirileceği alanlar temizlenir. Bazı durumlarda, elektrotların cilde sıkıca yapışması için vücut kılları tıraş edilebilir veya kesilebilir. 

Elektrotlar göğsünüze ve karnınıza bağlanacaktır. Holter cihazı bu elektrotlara kablolarla bağlanacaktır. Küçük monitör kutusu omuz çantanız gibi omzunuzda, belinizde taşınabilir veya bir kemere veya cebe takılabilir. Yeni cihazlar bir yama gibi göğsünüze bağlanabilir. 

Cihazın kutusundaki pilleri değiştirmeniz gerekip gerekmediğini sormanızda fayda vardır. Bunu nasıl yapacağınızı bildiğinizden ve elinizde yedek piller olduğundan emin olun. 

Hekiminiz uygun olduğunu söylerse, Holter cihazı bağlandıktan ve talimatlar verildikten sonra normal aktivitelerinize dönebilirsiniz. Bunlar iş, ev işleri ve egzersiz gibi aktivitelerdir. Bu, hekiminizin yalnızca belirli aktivitelerde ortaya çıkabilecek sorunları bulmasını kolaylaştıracaktır. 

Holter cihazını takarken aktivitelerinizin bir günlüğünü tutmanız istenebilir. Özellikle baş dönmesi, çarpıntı, göğüs ağrısı veya daha önce deneyimlenen diğer semptomlar gibi herhangi bir semptom ortaya çıkarsa, o anki aktivitelerinizin ve semptomlarınızın tarihini ve saatini yazın. 

Holter takibinden sonra ne olur? 

Hekiminiz aksi yönde bir tavsiyede bulunmadığı sürece normal diyetinize ve aktivitelerinize geri dönebilirsiniz. 

Holter takibinden sonra genellikle özel bir bakım gerekmez. 

Kayıttan önce yaşadığınız herhangi bir semptomunuz varsa hekiminize bildirin. Örneğin göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi veya bayılma yaşıyorsanız. 

Hekiminiz bu işlemden sonra Holter cihazı kayıtlarını inceleyecek, değerlendirmelerde bulunacak ve size gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.