Kanda MCH testi, Ortalama Eritrosit Hemoglobini

MCH testi

Eritrositler vücudun ihtiyacı olan oksijeni dokulara taşıyan kan hücreleridir. Akciğerden kana geçen serbest oksijen moleküllerini bünyelerindeki hemoglobin moleküllerine bağlarlar ve bu sayede uzak dokulara taşıyabilirler. Hemoglobin oksijen bağlayabilen bir molekül olduğu için vücudumuz için hayati öneme sahiptir. Bu yüzden eritrositlerin içerisindeki hemoglobin düzeylerini ölçeriz. Oksijen ile birleştiğinde kana kırmızı rengini veren şey hemoglobindir. 

MCV eritrositin içerdiği ortalama hemoglobin miktarını belirler. Hemoglobin miktarı pikogram ile ifade edilir. Eritrositlerin içerisindeki hemoglobin miktarının normal düzeyi 30–34 pikogramdır. Bazı laboratuvarlarda 27-31 pikogram arası normal kabul edilebilir. MCH seviyesi eritrosit hacmi ile de doğru orantılı olduğundan genellikle MCV değeri ile paralellik gösterir. 



MCH testi günümüzde pek kullanılmaz. Çünkü ısıdan etkilenir ve beklemeyle de değişebilir. Sabit ısıda ve beklemeden yapılan testlerde değerlidir. MCH eritrositlerin gelişme aşamalarından olan retikülositlerin oluşumu sırasında Hemoglobin yapımının sonlanması ile belli bir değere ulaşır ve sabitlenir. Sabit değeri nedeniyle giderek en değerli parametre olarak yorumlanmaya başlanmıştır. 

MCV (ortalama eritrosit hacmi) yüksek olmasına rağmen MCH (ortalama eritrosit hemoglobini) değeri düşük ise eritrositlerde hemoglobin seviyesi beklenen değerlerden daha düşüktür. Bu durum anemi sebeplerinden Hb E hastalığı, Hb “costant spring” ya da B12-folik asit ve aynı anda demir eksikliği anemisi ya da Talasemi taşıyıcılığını akla getirir.  

Eritrisotlerin MCH (ortalama eritrosit hemoglobini) değeri düşük ise ve MCV (ortalama eritrosit hacmi) değeri de düşükse genellikle demir eksikliği anemisi veya Talasemi taşıyıcılığı akla gelir.  

MCH düşüklüğü genellikle hemoglobin düşüklüğü ile seyreden anemi bulgularını oluşturur. Hastada el ve ayaklarda soğukluk, baş dönmesi, halsizlik, tükenmişlik, solgunluk, nefes darlığı gibi semptomlar oluşabilir. MCH yüksekliğinde ise kanda pıhtılaşma belirtileri, bulanık veya çift görme, baş dönmesi, baş ağrısı ve kaşıntı gibi semptomlar görülebilir.  



Düşük MCH değerleri anemi durumunda olurken yüksek MCH değerleri genelde akciğer veya böbrek hastalıklarını veya stres eritropoezini akla getirir.  

MCH düşüklüğünün en sık sebepleri: 

  • Otoimmün hastalıklar 
  • Kanser 
  • B12 vitamini veya folik asit  eksikliği 
  • Kan kaybı (ameliyat, yaralanma veya adet kanaması) 
  • Demir eksikliği anemisi 
  • Böbrek hastalığı 
  • Karaciğer hastalığı  
  • Talasemi 

MCH yüksekliğinin en sık sebepleri: 

  • Böbrek hastalıkları 
  • Doğuştan kalp kusuru 
  • Akciğer hastalıkları (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya pulmoner fibrozis) 
  • Polisitemi vera  

MCH testi tek başına pek kullanılmaz. Diğer testlerle birlikte karşılaştırmalar yapılarak kullanılır. MCH değerinin diğer test veya semptomlarla birlikte anormalliği mutlaka hekiminiz tarafından değerlendirilmelidir.  



Scroll to Top