Kanda MCHC Testi
Eritrositler vücudun ihtiyacı olan oksijeni akciğerlerden alarak dokulara taşınma üzere depolarlar ve ilgili dokulara ulaştıklarında serbest bırakarak kullanıma sunarlar. Eritrositler kandaki serbest oksijeni hemoglobinlere bağlayarak taşırlar. Hemoglobinlerin eritrosit içerisindeki konsantrasyonunu ölçmek için MCHC testi kullanılır. MCHC eritrositlerin fiziki özelliklerinden olan hemoglobin konsantrasyonunu ifade eder. Kısaca eritrositlerin oksijen taşıma kapasitelerini ifade eder. Anemilerin sınıflandırılmasında veya eritrosit hastalıklarının netleştirilmesinde kullanılır. Bazen de uygulanan tedavinin etkinliğini değerlendirmek için kullanılır.
MCHC eritrositlerin fiziki ve fonksiyonel değerlendirmelerini yapabilmek için kullanılan bir dizi eritrosit indekslerinden bir tanesidir. Diğerleri MCH (Ortalama eritrosit hemoglobini) , MCV (Ortalama eritrosit hacmi) ve RDW(Eritrosit dağılım genişliği)’dir.
MCHC bir eritrosit hücresindeki toplam hacmin ne kadarının hemoglobin olduğunu ölçmeye yaramaktadır. Ortalama bir değer üretir. Hemogram testleri içerisinde diğer testlerle birlikte çalışılır.
MCHC eritrositlerin hemoglobin içeriğini hücre hacmi ile oranlayarak hesaplanır. Kırmızı kan hücrelerinin g/dl’si veya yüzde değeri olarak ifade edilir. MCHC için normal değerler 34 ± 2 g/dl’dir.
MCHC değerinin özellikle anemilerin teşhisi için kullanılması durumunda bazen normal değerler de görülebilir. MCHC değerinin normal olması hastada anemi veya diğer hastalıkların olmadığını göstermez. Ancak anormal sonuçlar olumsuz patolojilere işaret edebilir. MCHC genellikle tek başına kullanılmaz ve MCV, Hgb ve RDW gibi diğer indekslerle birlikte kullanılır ve değerlendirilir. Örneğin MCHC değer yüksek olan bir hastada RDW değeri de artmışsa Herediter sferositoz olasılığı yüksektir.
Yorgunluk, halsizlik, solukluk ve baş dönmesi gibi anemi belirtileri gösteren kişilerde yapılan hemogram testlerinin içerisinde genellikle MCHC de bulunur. Yüksek MCHC konsantrasyonuna sahip eritrositler daha koyu renkte (Hiperkromik) olurken daha düşük hemoglobin konsantrasyonuna sahip eritrositler daha soluk (hipokromik) olurlar.
MCHC değeri düşük olan sık görülen durumlar:
- Demir eksikliği
- Kurşun zehirlenmesi
- Talasemiler
- Sideroblastik anemi
- Kronik hastalık anemisi
MCHC değeri normal olan bazı durumlar:
- Kan kaybına bağlı anemi
- Böbrek hastalığına bağlı anemi
- Karışık anemiler
- Kemik iliği yetmezliği
- Hemolitik anemiler
MCHC değeri yüksek olan sık görülen durumlar:
- Otoimmün hemolitik anemi
- Herediter sferositoz
- Şiddetli yanıklar
- Karaciğer hastalığı
- Hipertiroidi
- Orak hücre anemisi
- Hemoglobin C hastalığı
Görüldüğü gibi MCHC değerinin normal olması kişinin sağlıklı olduğunu göstermez. Ancak MCHC değeri genellikle aynı kişinin kan testleri arasında sürekli benzer seviyelerde kalabilen nadir testlerdendir.
MCHC değeri bazen hatalı ölçülebilir. Diğer testlerdeki hatalardan kolaylıkla etkilenebilir. Cihaz kusurları veya aglütinin etkilenmesi MCHC değerini değiştirebilir.