Panoramik röntgen nedir?
Çok düşük dozda iyonize radyasyon (0,02 mSv) kullanılarak, tüm ağız yapısının tek bir görüntüde izlendiği radyolojik işlemdir. Tüm diş tedavilerinde (çürük, diş teli, protez, implant vs) uygulama öncesi istenir. Günlük kullanımı yaygındır. Özel bir ön hazırlık gerekmez. Görüntü kalitesini etkileyecek takı, gözlük veya diğer metal nesnelerin çıkarılması gerekir. Kurşun önlük kullanılması vücudun diğer kısımlarına iyonize radyasyonun zarar vermesini önler. Hamilelik durumunda iyonize radyasyon bebeğinize zarar verebilir.
Dişler, üst ve alt çeneler, çevreleyen yapılar ve dokular dâhil olmak üzere tüm ağzı tek bir görüntüde yakalayan iki boyutlu (2-D) diş röntgeni incelemesidir. At nalı gibi kavisli bir yapı olan çenenin düz bir görüntüsünü üretir. Özellikle kemikler ve dişlerin ayrıntılı görüntüsünü vererek hastalıkların teşhisini sağlar. Ayrıca maksiller sinüs, mandibular sinir yapıları izlenir.
Panoramik röntgen ile diş çürükleri, kistleri yanı sıra, ileri periodontal hastalıklar, çene kemiklerinde kist, çene tümörleri ve ağız kanseri, yirmilik dişler dahil etkilenmiş dişler, çene eklemi bozuklukları, sinüzit gibi hastalıklar teşhis edilebilir.
Panoramik Röntgen Nasıl Çekilir?
Hastanın hamilelik durumu sorgulanır. Takı, gözlük veya görüntüye engel olabilecek diğer metalleri çıkarması istenir. Kursun önlük giydirilir.
Hastanın çenesi röntgen cihazının baş kısmına yerleştirilir. Baş kısmını iki kısımdan oluşan ince bir aparat çevreler. Hastanın başı genellikle çene, alın ve yanaklardan desteklenerek uygun pozisyona getirilir ve cihazda yer alan plastik parçayı (ısırma bloğunu) dişleriyle ısırması istenir. Tüm düzenlemeler ve ayarlamalar yapıldıktan sonra kafa etrafında dönen cihaz aldığı görüntüleri bilgisayara iletir. Böylelikle görüntüleme işlemi yapılmış olur.
Panoramik Röntgenler Ağrı Verir Mi?
Panoramik röntgen hastaya hiçbir zarar vermeyen, ağrısız, acısız ve hızlı bir radyolojik çekim yöntemidir. Hastanın önceden özel bir hazırlık yapmasına da gerek yoktur.
Panoramik Röntgenler Zararlı Mıdır?
Panoramik röntgenler diğer röntgen işlemlerine göre radyasyon açısından oldukça azdır. Bu sebeple oldukça modern seviyededir. Modern seviyede olan bu röntgenler ağrı ve acı da vermezler.
Panoramik Röntgen İşlemi Zorunlu Mudur?
Tabii ki tüm diğer tıbbi tetkikler gibi zorunlu değildir. Ancak diş hekiminizin muayene dışında dişiniz hakkında bilgi sahibi olabileceği, ağrısız, zararsız ve kolay bir yöntemdir.
Hamileyim Panoramik Röntgen Çektirebilir Miyim?
Hamilelik dönemi anne ve bebek sağlığı açısından son derece önemli bir dönemdir. Bu dönemde radyasyona maruz kalmak bebeklerde anomali riski taşır. Her ne kadar panoramik röntgen ile maruz kalınan radyasyon miktarı çok düşük olsa da hamilelere önerilmez. Daha önceden bir planlama yapılmalı ve dental muayene ve röntgenler hamilelik dönemine bırakmamalıdırlar. Hamilelik dönemi öncesi çekilen röntgen hamilelik süresince oluşacak olan diş rahatsızlıklarında yardımcı olacaktır.