Prematüre yenidoğanlarda aşılama nasıl yapılmalıdır?

Prematüre Yenidoğanlarda Aşılama 

Doğum haftası 37 haftanın altında olan veya doğum ağırlığı 2500 gramın altında olan yenidoğanlar enfeksiyonlar açısından diğer yenidoğanlara göre daha büyük risk altındadır. Bu nedenle aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunmaları önem arz etmektedir.  

Prematür ve düşük doğum ağırlıklı yenidoğanlarda aşı dozları azaltılmaz. 

Hepatit B aşısı: Annenin HGBsAg sonucuna göre belirlenir. 

  • Annede HBsAg (-) ise ve bebek 2000 gramın altında ise 1. doz hepatit B aşısı doğumda, 2. doz 1. Ayın sonunda, 3. doz 6. ayın sonunda yapılır. 
  • Annede HBsAg (-) ise ve bebek 2000 gram ve üzerinde ise 1. Doz hepatit B aşısı doğumdan bir ay sonra ya da taburculukta, 2. doz 1. dozdan bir ay sonra, 3. Doz 1. dozdan altı ay sonra yapılır. 
  • Annede HBsAg (+) ise ve bebek 2000 gramın altında ise 1.doz hepatit B aşısı ve HBİG 12 saat içinde uygulanır. Bebek doğum ağırlığı 2000 gramın altında olduğundan doğumdaki ilk doz 3 dozluk rutin aşı şeması içinde sayılmaz. Birinci ayın sonunda 3 dozluk hepatit B aşılama şeması başlanır. Bebeğe 9-15. aylar arasında anti-HBs ve HBsAg testleri bakılmalıdır. 
  • Annede HBsAg (+) ise ve bebek 2000 gram ve üzerinde ise 1. doz hepatit B aşısı ve hepatit B immunoglobulin (HBİG) bebeğe 12 saat içinde uygulanır. 2. doz aşı 1. Ayın sonunda, 3. doz aşı 6. ayın sonunda uygulanır. Bebeğe 9-15. aylar arasında anti-HBs ve HBsAg testleri bakılmalı 
  • Annenin HBsAg durumu bilinmiyorsa anneye HBsAg testi yapılır. Doğum ağırlığı 2000 gram ve üzeri bebeklerde 1 haftaya kadar sonuç beklenebilir. 2000 gr altı bebeklerin annelerinde HbsAg test sonucu 12 saat içinde çıkmazsa anne HbsAg (+) gibi davranılır. On iki saat içinde bebeğe aşı ve HBİG yapılır. Sonuç 12 saat içinde çıkarsa yukarıdaki öneriler gibi izlenir. 

BCG Aşısı: Bebeğin doğum haftasına göre karar verilir.  

  • Bebek 34 hafta altında doğmuş ise doğumdan sonra postkonsepsiyonel 34 haftayı doldurduktan ve takvim yaşı en az 2 ay olduktan sonra ve 2 000 gr’a ulaşmış olması şartıyla uygulanır. 
  • Bebek 34 hafta ve üzeri doğmuş ise kronolojik yaşa göre aşılanır. 

DaBT-IPV-Hib ve konjuge pnömokok aşıları: Doğum ağırlığı ve gestasyonel yaştan bağımsız olarak kronolojik yaşı 60 günlük olan prematüre bebeklere, tıbbi durumu stabil ve düzenli kilo alıyorsa tam yapılır. Aynı anda birden fazla enjeksiyon yapmamak için aşılama 2-3 güne yayılabilir.  

İlk doz aşı uygulamasında apne tespit edilen bebeklerde 2. doz sonrası yataklı tedavi kurumlarında 48-72 saat gözlem altında tutularak yapılması önerilir. 

Kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği aşıları: On ikinci ayda yapılır 

İnfluenza aşısı: Orta ve yüksek riskli olan bebeklerde 6. aydan sonra grip aşısı bir ay ara ile iki kez yapılır. Grip mevsiminde 6 aydan küçük olan yüksek riskli bebeklerin aynı evde yaşayan ebeveynlerine ve yakın temaslılarına grip aşısı ve ayrıca aşı durumuna göre Tdap (tetanoz-azaltılmış difteri ve aselüler pertusis) yaptırmaları önerilir. 

Fotoğraf: Dominika Roseclay       

Scroll to Top