Prostat kanserinin komplikasyonları nelerdir?
Prostat kanseri genel olarak yavaş seyirli, geç belirti veren, geç yayılan bir kanser türüdür. Hastaların çoğunda herhangi bir belirti vermeden yıllarca durabilir. Tesadüfen tespit edilebilir.
Prostat kanseri belirti verdiğinde genelde başka organ ya da dokulara yayılım göstermiştir. Bu nedenle prostat kanserinin belirti vermeden, risk düzeyine belirli aralıklarla prostatın kontrol edilmesi veya tarama testleri uygulanması önemlidir. Erken dönem prostat kanseri kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.
Erken dönem prostat kanseri kişinin günlük yaşantısında sorun oluşturmaz. Bazen kilo kaybı, halsizlik gibi problemler olabilir. Tanı konulduktan sonra kişide psikolojik etkileri olabilir. Aynı şekilde bu evre kanserlerde uygulanan tedavilerin çoğu da kişinin günlük yaşantısını çok etkilemez.
İlerlemiş prostat kanserinin gerek uygulanan tedaviler gerekse yayıldığı bölgelere bağlı olarak bazı komplikasyonları olabilir. Aile hayatınız, cinsel hayatınız, çalışma hayatınız etkilenebilir.
Prostat kanserinin kendisine, yayıldığı organ veya dokulara, uygulanan tedaviye bağlı olarak rastlanan olası komplikasyonlar şunlardır:
- İdrar problemleri: Kanserin üretra ve mesaneyi daraltması veya uygulanan tedavinin mesaneyi küçültmesine, sfinkter kasların zarar görmesine bağlı olarak sık idrara çıkma, idrar kaçırma görülebilir. Tedavi ekibi hastaya idrar problemleri ile nasıl baş edebileceği hususunda tavsiyelerde bulunacaktır. Gerek duyulduğunda destek tedavileri uygulanabilir. Pelvik taban egzersizleri yapılabilir. Bazı hastalara cerrahi müdahale yapılabilir.
- Cinsel sorunlar: Ejakulasyon kanalının, testisleri etkilenmesi, prostat sıvısının salgılanamaması nedeniyle cinsel sorunlar yaşanabilir. Bu prostat kanserinin kendisi, yayılımı veya uygulanan tedavi seçeneğine bağlı olabilir. Ereksiyon sorunları, cinsel isteksizlik, kısırlık görülebilir. Tedavi ekibi hastaya bu sorunlarla nasıl mücadele edebileceğini anlatacak, gerek görürse ilaç tedavisi (sildenafil vs) uygulayacaktır.