Serviks (Rahim ağzı) kanseri tanısı nasıl konulur?

Serviks (Rahim ağzı) kanseri tanısı nasıl konulur?

Serviks kanseri tanısında ilk aşama kapsamlı bir anamnez ve muayenedir. Hastada serviks kanseri açısından risk faktörleri araştırılır. Daha önce yapılan tarama sonuçları değerlendirilir. Serviks kanseri şüphesi olmasa bile her kadının belli aralıklarla tarama testlerini yaptırması kanserin erken tanısı ve tedavisi açısından önemlidir. 

Serviks kanseri tanı yöntemleri: 

  • Kolposkopi: Vajina ve serviksin spekulum vasıtası ile incelenmesidir. Bir mikroskop vasıtasıyla serviks dokuları, vajina değerlendirilir. İşlem acı veya ağrı vermez ama hasta için biraz rahatsız edici olabilir. Jinekoloji ekibi hastanın kendisini rahat hissetmesi için her türlü tedbiri alacaktır. Anormal dokuları görebilmek için servikse bir sıvı sürülür. Daha sonra gerekirse biyopsi alıp pataoloji birimine gönderilir. Biyopsiye bağlı hafif bir kanama veya kramp olabilir. Onun dışında hastaya zarar verecek, canını yakacak bir işlem yoktur.  
  • Biyopsi: Kolposkopi sonucunda alınan biyopsi örnekleri serviks kanseri tanısı konulması ve varsa kanserin türünün belirlenmesinde temel testtir. Çeşitli biyopsi türleri vardır. Bunlar:  
    • Punch biyopsi: İçi boş, yuvarlak, keskin uçlu bir alet yardımı ile serviksin birkaç farklı noktasından doku parçalarının alınması işlemidir.  
    • Endoservikal küretaj: Kaşık şeklinde bir alet (küret) yardımı ile serviksten az miktarda dokunun toplanması işlemidir.  
    • Loop Elektroservikal Eksziyon İşlemi (LEEP): Lokal anestezi kullanılarak, içinden elektrik akımı geçen ince bir tel yardımı ile servikten doku parçaları alınır. Karsinoma in situ aşamasında kanser hücrelerinin çıkarılması için de kullanılabilir. 
    • Koni biyopsi: Hastane şartlarında genel anestezi altında serviksten koni şeklinde bir doku parçasının çıkarılması işlemidir. Erken evre serviks kanserlerinin çıkarılması için de kullanılabilir. 
Scroll to Top