Tansiyon nasıl düşürülür?
Yüksek tansiyon veya hipertansiyon genellikle kan basıncı sağlıksız seviyelere yükseldiğinde teşhis edilir ki bu genellikle bir kişinin kan basıncının 130/80’den yüksek olması durumunda olur. Kan basıncı ölçümünüz, kan damarlarınızdan ne kadar kan geçtiğini ve kalp pompalarken kanın karşılaştığı damar direnç miktarını ifade eder.
Bazı hastaların ortalama günlük kan basıncı zaten düşük olduğu için daha az yükselmeler de onlarda hipertansiyon belirtilerine neden olabilir. Örneğin 100/60 günlük kan basıncı ile normal hayatını sürdüren bir hastada herhangi bir şikayet olmazken 120/80 ve üzerindeki bir kan basıncı seviyesi onda yüksek tansiyon şikayetlerine sebep olabilir. Bu nedenle ortalama kan basıncınıza göre değerlendirme yapmanız daha doğru olacaktır.
Hipertansiyon genellikle birkaç yılda gelişir ve çok fazla semptomu olmadığından genellikle fark edilmeyebilir. Çok yaygın bir hastalık olmasına rağmen tedavi edilmezse, oluşabilecek riskler arasında kalp krizi, felç, böbrek hastalığı, göz hastalığı ve hatta ileriki yaşlarda bunama yer alabilir.
İyi haber şu ki tedavisi kolaydır. Aslında, yüksek tansiyon tedavisinin çoğu basit, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı içerir, bu yüzden hastalığın erken teşhisi çok önemlidir.
İşte kan basıncınızı sağlıklı tutmak için birkaç püf noktaya da dikkat etmek gerekir.
Kilo vermek:
Vücut ağırlığınız arttıkça, kan basıncınız yükselebilir. Aşırı kilolu olmak, aslında sizi, istediğiniz kiloda olmanıza kıyasla yüksek kan basıncı geliştirme riskine daha fazla sokabilir.
Kilo vermenin en kolay yolu, yediğiniz yiyeceklerin daha fazla farkına varmaya başlamaktır. Mutlaka şok diyetlere başlamanız gerekmez, sadece bol miktarda meyve, sebze, tam tahıllar ve balık gibi yağsız proteinler içeren sağlıklı ve dengeli bir diyet uyguladığınızdan emin olun.
Yiyecek etiketlerini okumaya başlarsanız hangi kalori açısından zengin yiyeceklerin kilo almanıza neden olduğunu öğreneceksiniz. Örneğin; Sodyum (tuz) da yüksek tansiyonun yaygın bir nedenidir, bu yüzden daha az tuz tüketmeye çalışın; örneğin muz, portakal, kayısı, greyfurt, bazı kuru meyveler, pişmiş ıspanak, brokoli, patates, mantar ve bezelye vb.
İnsanlar farkında olmadan çok fazla tuz açısından zengin yiyecek yeme eğilimindedir. Beyaz ekmek, şarküteri ürünleri, pizza, dondurulmuş gıdalar, balık, kümes hayvanları, çorba ve sandviçler bol tuzlu gıdalardır. Yetişkinlerin günde 2.000 mg’dan fazla tuz tüketmemeleri önerilir (yaklaşık 5.000 mg veya 5 g tuz veya 1 çay kaşığına eşdeğerdir).
Alkol alımınızı azaltın:
Alkol alımınızı günde sıfıra yakın sınırlamaya çalışın. Çok fazla ve çok sık içmek kan basıncınızı artırabilir ve kilo almanıza neden olabilir, bu yüzden mümkün olduğunca ölçülü olun.
Hareket edin:
Haftada en az 30 dakika, yürüyüş veya hafif koşu ile başlasanız bile bir tür egzersiz yapmayı deneyin. Egzersiz yapmak kan damarlarınızın ve dolaşım sisteminizin çalışmasına neden olacaktır. Bu da basınç düzensizliklerinin yeniden ayarlanabilmesine olanak sağlar.
Stresten uzak durmaya çalışın:
Stres hipertansiyonun en sık sebeplerinden birisidir. Özellikle kan kolesterolü yüksek olmadığı halde tansiyon yüksekliği yaşayan kişilerde stresin önemli bir sebep olduğu görülmüştür. İş veya sosyal sebeplerle stres yaşıyorsanız mutlaka psikolojik destek alın. Gergin ve panik olan arkadaşlarınızdan uzak durun. Daha rahat ve sakin arkadaşlar edinmeye çalışın.
Ek hastalıklarınız varsa tedavi olun:
Bazı hastalıklar tansiyon yüksekliğine sebep olabilmektedir. Örneğin şiddetli migren ağrıları, üriner sistem enfeksiyonları, kalp hastalıkları gibi. Bu tür eşlik eden hastalıkların tedavisi halinde yüksek tansiyon durumunun da düzelme ihtimali yüksektir.
İlaç kullanın:
Bazı hastalar her ne yaparlarsa yapsınlar tansiyonlarını düşüremeyebilir. Bu durumda hekime danışarak uygun bir tansiyon ilacı kullanmak gerekir. Hastanın yaşına ve diğer sağlık problemlerine bakarak farklı tansiyon ilaçları kullanması gerekebilir. Her hastanın kullanması gereken ilaç da farklı olabilir.
Zaten hipertansiyon için ilaç kullanıyorsanız ve ilacınızı almayı unutmuşsanız hemen alın. Tansiyonunuz için ilacınız zamanında almanıza rağmen yükselmişse, o gün içerisinde stres gibi herhangi bir sebeple de yükselmiş olabilir. Panik yapmadan sakinleşmeye çalışın ve bir süre sonra tekrar tansiyonunuzu ölçün. Başka bir sebep olmadan ve ilaç almanıza rağmen yükselmişse kullandığınız ilaç yetmiyor olabilir. Bu durumda hekiminize danışarak ilacınızın değiştirilmesini talep edebilirsiniz.
Yatmayın:
Tansiyonunuz yükseldiyse yatarak istirahat etmeyin. Bu durumda yüksek basınçlı kan beyninize de etki yaparak baş ağrınızı ve uğultuyu artırabilir. Mümkünse yürüyüş yapın veya oturun.
Acil servise başvurun:
Herşeye rağmen tansiyonunuz düşmüyorsa mutlaka en yakın acil servise başvurun. Damar yoluyla uygulanabilecek diğer bazı ilaçlar tansiyonunuzun düşmesini sağlayacaktır.