Tiroglobulin nedir?
Tirod bezi boyunda trakeanın ön yüzüne yapışık ve simetrik iki lobdan oluşan bir endokrin organdır. Tiroid bezinin her bir lobu lobüllere ayrılmıştır. Bu lobüller folliküllerden oluşmaktadır. Folliküllerin içerisindeki kolloid madde tiroglobulindir. Tiroblobulin, aminoasitlerden oluşan büyük bir glikoproteindir.
Tiroglobulin yaklaşık %1 oranında iyot içerir. Ayrıca her bir tiroglobulin üç molekül T4 ve bir molekül T3 hormonu taşır. Tiroglobulinin üretimi tiroid sentez hormonu (TSH) tarafından uyarılır. TSH tiroid üretimini uyarırken aynı zamanda tiroid peroksidaz enzimini de uyararak tiroid üretim döngüsünü aktive eder.
Tiroit hücrelerinde (tirositler) etkili bir sodyum-iyot aktivasyonu vardır. Bu sodyum iyot aktivasyonu tiroid hormonlarının üretimi ve tiroglobulin metabolizmasında önemli fonksiyonlara sahiptir. Kanda iyot veya lityum fazlalığı tiroid hormonlarını baskılar.
Tiroidit, Graves hastalığı veya nodüler guatr hastalıklarında serumdaki tiroglobulin konsantrasyonu artmaktadır. Çünkü tiroglobulin bu durumlarda artık folliküllerin dışına çıkabilmektedir. Ayrıca folliküler tiroid kanserleri gibi birçok tiroid kanserinde tiroglobulin kanda önemli bir tümör belirleyicisidir.