Yanık pansumanı nasıl yapılır?
Yanık tedavisinin en önemli parçası yanık pansumandır. Pansuman yapılırken eller ve ortam temizliği çok önemlidir. Mümkünse steril eldiven kullanılması tavsiye edilir.
Öncelikle yanık bölge izotonik solüsyonu ile iyice yıkanır. Yara incelenir. Yara üzerinde su kesecikleri varsa bunlar patlatılarak yara enfeksiyonuna sebep olunmamalıdır. Bu keseciklerin hastane ortamında patlatılması gerekir.
Yara çok ağrılıysa, önce ağrı kesici etkisi nedeniyle ANESTOL POMAD (anestezik) sürülür. Sonrasında SILVERDİN KREM (Dünyada en sık tercih edilendir.) veya FUCIDÍN KREM/POMAD gibi antibakteriyel kremler yaraya sürülür. Gerekiyorsa veya hekim tarafından kullanılması önerilmişse, pansumandan önce RIFOCIN AMPUL yaraya sürülebilir. Pansuman yapılırken fazla kibar olunmamalı yara yeri kabuk ve eski ilaç kalıntılarından temizlendikten sonra ilaçlar sürülmelidir.
Yanıkta iz kalmaması için yara üzerinde ölü cilt dokusu kalmamalı ve kabuklanmaya engel olunmalıdır. Tüm kabuklar kaldırılmalıdır. Günde en az 2 defa ıslak pansuman yapılmalıdır Gereğinde yüz yanıklarında yanık yarasının ıslak pansuman gibi kuruyup kabuklanmasına engelleyecek nemli tutacak THIOCİLİNE DERİ POMADI veya VAZELIN gibi yarayı nemli tutacak kremler günde 2-3 defa kullanılabilir.
Ayrıca nekrotik doku tedavisi için NOVUXOL POMAD günde 1-2 kez kullanılabilir.
Islak (sulu) pansuman yapılışı: Temiz bir bez izotonik solüsyona batırılır iyice sıkılır. Nemli olacak şekilde iki kat olarak hasta bölgeye serilir. Beş dakikada bir bu uygulama tekrar edilir. Hastanın kendisi sık sık bu işlemi yapabilir.
İz ve Skar oluşumunu engellemek için CONTRACTUBEX JEL Yara iyileştikten hemen sonra veya eski skarlar için günde 3-4 defa skar dokusuna iyice yedirilerek sürülür.